Радиохорът с диригент Венеция Караманова на сцената на зала „България“БНР
Радиохорът с диригент Венеция Караманова на сцената на зала „България“

Един вечно млад състав навърши 60 творчески години

В първия пролетен ден преди шест десетилетия, избраните от маестро Христо Недялков певци за Детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква „славеите“, както сега ги наричат, които пеят и прославят страната ни и уверено „излитат“ към световните сцени.

„Драгана и славей“ от Филип Кутев – запис от концерта на Международния детски хоров фестивал в Нант, Франция през 1990 година.

„Ангелски гласове. 50 години Детски хор на Българското национално радио“ –  така е озаглавил книгата си за историята на този великолепен музикален състав неговият основател, главен диригент и художествен ръководител от 1960 до 2013 година акад. Христо Недялков. Негова е заслугата за бързото художествено израстване на състава до един от най-добрите в нашето хорово изпълнителско изкуство. Чрез вълшебните гласове на децата много хора по света откриват България, докосват се за първи път до красотата на българското хорово изкуство и заобичват нашата страна. „Удивителен ансамбъл от световна класа!“, „Техните гласове са кристални и чисти като планински поток…“, „Тези български деца пеят като ангели…“, „Кумир на детските хорове по света!“, „Хор на суперлативите!“, „Музикални посланици на целия свят“ – това е само малка част от заглавията в чуждестранната преса, които отразяват блестящите успехи на най-известния български детски хор.

Laudate Dominum от Волфганг Амадеус Моцарт, клавирен съпровод: Милена Трифонова – концертен запис от 1986 година.

С прекрасния си репертоар хористите представят богатството на българската духовна песенна култура и на световната музикална съкровищница. Над 800 произведения – шедьоври от творчеството на големи ренесансови и барокови композитори, класически и съвременни български и чуждестранни автори, множество хорови обработки на български и народни песни от цял свят, фолклорни и църковни песнопения. Творби от репертоара на Детския радиохор се изпълняват в Япония, където са издадени 6 сборника с български песни, а финландският хор „Чучулигите“ пее коледните и зимни песни на Христо Недялков от диска на състава „Над смълчаните полета“. В учебниците за началните училища в Япония са включени „Лека нощ“ от Парашкев Хаджиев, „Весела песен“ от Петър Ступел, „Зимна песничка“ и „Майски балони“ от Христо Недялков.

Във фонда на БНР се съхраняват стотици песни на Детския радиохор, доста от които са написани специално за него. Много чуждестранни звукозаписни и телевизионни компании са заснели негови програми и популяризират изпълнителското му изкуство по целия свят.

През школата на хора под ръководството на акад. Недялков, оставила отпечатък върху целия им живот, са преминали поколения певци, разнесли славата на България. Оттук са започнали творческия си път много наши артисти с успешна професионална кариера като оперните прими Людмила Хаджиева, Олга Михайлова-Динова и Ина Кънчева, младите оперни певици Мария Радоева и Любов Методиева, литераторката и художничка Ирина Грудева (1957 – 2001 година), поп и джаз певицата Белослава, актрисата и певица Антоанета Добрева – Нети. В книгата си „Ангелогласо детство. Аз пях в Детския радиохор“ (2005година) Ирина Грудева отбелязва: „Моят живот заприлича на музикална кутийка… Помня всичко, всяка песен, всяка зала, помня по колко секунди ечеше звукът на различни места, помня и обичам всичко, изпято от нас и не съжалявам за нищо, което съм пропуснала заради пеенето в хора.“

Изказвания на бивши и настоящи хористи на състава на честването на 26-ия му рожден ден – запис 1986 година.

Концертната дейност на Детския хор на БНР е с много широк географски диапазон. Предизвиквайки спонтанен възторг с изпълненията си, „славеите“ на Радиото многократно са взривявали публиката в най-прочутите концертни зали в Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Пекин, Мексико сити, Хонолулу (първи концерт на български състав на Хаваите), Кайро и още много градове на Европа, Азия, Африка и Америка.

Известни са дългогодишните приятелски връзки на хора и акад. Христо Недялков с Япония, където те са на особена почит. Тези контакти датират от далечната 1966 година, когато проф. д-р Шигейоши Мацумае, президент и основател на Токайския университет, кани за първи път на концертно турне в страната си детски хор от държава от Източния блок. През 1971 година при награждаването му с орден „Мадарски конник“ в София проф. Мацумае подчертава: „Моето приятелство с вашата страна започна от първото гостуване (1967 година – бел. ред.) на Детския радиохор в Япония. Малките певци станаха жив мост на дружбата и любовта към българския народ.“ В Страната на изгряващото слънце те са пели пред многобройни почитатели, включително и пред императорското семейство.

Лидия Ганева, бивша хористка и първото конферансие на Детския радиохор, за японското гостоприемство и какво е хорът за нея – интервю от 2005 година.

Радиосъставът под диригентството на Венеция Караманова е първият детски хор, допуснат до участие на авторитетния Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в Крагуевац, Сърбия през 2017 година.

„Пицикати“ от Александър Танев – запис 1996 година.

Сред многобройните национални и международни отличия на Детския радиохор са две престижни награди на БНР – специалната награда на Управителния и Обществения съвет на Радиото за изключителни заслуги в утвърждаването на авторитета му като културна институция и обществена медия по повод 50-годишнината (2010 година) от основаването на състава и наградата в категория „Ансамбъл на годината“ в националната анкета „Музикант на годината 2016“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“. През 2015 година във връзка с 55-годишнината му хорът и неговият диригент Венеция Караманова са удостоени с почетен плакет на Народното събрание на България, както и с наградата „Златно перо“ на Класик ФМ радио за принос в развитието на българската култура. През същата година Детският радиохор получава и почетна грамота от посланика на Япония в България Н. пр. Такаши Коидзуми за изключителен принос в развитието на културните отношения между двете страни.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали. През настоящата, юбилейна година хорът завоюва първо място в категория „Детски и младежки хорове“ на VIII-ия международен конкурс “Ян Сибелиус Фест” в Турку, Финландия и голямата награда Grand Prix в конкурса „Нови гласове, песни и изкуства“ на сдружение „Евтерпани“. През 2020 година хорът отбеляза своята 60 годишнина.

 

През 2002 и 2020 година Детският радиохор е получава званието „Посланик на европейската култура“, връчвано от Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз към културни институции с изключителен принос в популяризирането и разпространението на културните традиции на Стария континент.

„Притури се планината“ – обработка: Юлиян Слабаков, клавирен съпровод: Силвия Гълъбова, солистка Венеция Нецова – запис 2010 година.

Музикалните състави на БНР