Корица и илюстрации от Николай Райнов (издание от 1931 г.)
Корица и илюстрации от Николай Райнов (издание от 1931 г.)

През 2012 г. Световната организация за детски театър обявява 20 март за Световен ден на театъра за деца и младежи. Неговото отбелязване е вик към нас, възрастните, да открехнем прозорчето на театралната магия – там, където се сливат видимото и невидимото, реалното и фантастичното, към света на детската душа. Като художници да изваяме прекрасна картина на духовност и възвишена емоция върху бялото платно на чистата детска душевност. Ако вярваме в изкуството като основно човешко право трябва да разширим представите си за това, какво може да бъде театърът. Достъпът до него е възможен не само в театрална зала, но и в прашен вътрешен двор, класна стая или бежански комплекс. Магията на театралния спектакъл преобразява пространство и време, бит и култура. Театърът винаги се занимава с трансформация. Тя активира въображението и развива неочаквани възможности. Ако не можем да доведем детето до театъра, то можем да доведем театъра при децата. Такава е ролята на детския радиотеатър.

Предлагаме ви да чуете детската радиопиеса „Княз и чума“ от Николай Райнов за необикновените приключения на един княз, който преминава през какви ли не перипетии, за да достави здраве и щастие за своите поданици.

„Княз и чума”, може би първото българско фентъзи, е книга, издадена за пръв път през 1931 г. и още веднъж – през 1939 г. Литературното произведение е открито и реализирано в радиовариант от режисьора Юри Статков.

      „При чумата“ – излъчено на 14.07.2007 г.
      „В каменното царство на змея“ – излъчено на 21.07.2007 г.
      „Дарът на безсмъртието“ – излъчено на 28.07.2007 г.

Автор на драматизацията: Юри Статков
Редактор: Мая Бениеш
В ролите: Мариан Бачев, Борис Луканов, Кирил Кавъдарков, Ангел Георгиев, Николай Антонов, Валентин Ганев, Ицко Финци, Михаил Петров, Марин Янев, Йорданка Стефанова, Йоана Буковска, Росена Драчева, Жени Филипова, Майа Динева, Катя Иванова и Маргарита Хлебарова

Екип в студиото: Живко Марев и Димитър Василев
Музикално оформление: Жени Монева
Звуково оформление: Силвия Гочева

Николай Райнов е енциклопедична личност, съчетаваща писателя, преводача, художника и изкуствоведа. През своя творчески път, той написва 60 оригинални художествени и научни произведения. За деца е преразказал огромно количество приказки (30 сборника), български и от цял свят. Освен вълшебства и чудни приключения, в тях се вплитат философски размисли за живота и смъртта. „Княз и чума“ е своеобразен връх в приказния му свят. Книгата е с обем на роман, с прекрасни цветни илюстрации от автора. Сюжетът е приказен, с невероятни пътувания във времето.