„Имам едно генерално хоби – музиката. Щастлив съм, че работя това, което ми доставя истинско удоволствие“. Така определя своето житейско и творческо кредо Вили Казасян (8 декември 1934 – 12 юли 2008), големият музикант с голяма душа и много лица – композитор, диригент, пианист, аранжор, певец, откривател на таланти, основател на състави и вокални групи („До-ре-ми-фа“, „Студио В“), емблематична фигура на първото музикално риалити в България „Тромбата на Вили“, обаятелна личност. Той е вдъхновител и опора на поколения музиканти, а творческата му биография е своеобразна енциклопедия на българската поп и джаз музика. Разбира се, неговото име е свързано най-вече с Биг бенда на БНР, на който е един от създателите. Той превръща в институция оркестъра, на който посвещава почти 40 години, първоначално като пианист и втори диригент, а после и като негов ръководител. През 2003 г. в предаването „Спонтанно“ Милен Панайотов разговаря с Вили Казасян за пътя, извървян с тази единствена по рода си и до днес радиоформация.

      За интересни моменти от историята на Бенда и мисионерската му роля

Благодарение на високия професионализъм, широка музикална култура, новаторски виждания и харизма на Вили Казасян, Биг бендът (основан като Естрадно-симфоничен оркестър) се издига на качествено ново ниво както по отношение на подбора на музикантите и формирането на репертоара, така и по отношение на известността си и приноса за популяризирането на българската музика у нас и в чужбина. „Аз съм влюбен в Биг бенда като формация, казва Вили Казасян. –Тя е с невероятни възможности – всичко може да се прави с нея, стига да знаеш как… Ние сме малко пенкилер оркестър, който трябваше да изпълнява всичко – естрадни, забавни песни, инструментални пиеси, джаз, което пък изискваше изключителен професионализъм от музикантите.“ Под негово диригентство Бендът се превръща в емблема на повечето музикални събития в страната през последните три десетилетия на миналия век като Международния фестивал на българската естрадна песен „Златният Орфей“, телевизионния конкурс за български естрадни песни „Мелодия на годината“ и радиоконкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“, телевизионното предаване „Студио 1“ с водещ Вили Казасян, в което се излъчват ежемесечните концерти на оркестъра. Незабравими са и участията му в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Няма да е пресилено да се каже, че радиооркестърът дава старт на кариерата на почти всички наши естрадни певци. Той печели многобройни почитатели и извън страната по време на концертните си турнета в бившия Съветски съюз, Швейцария, Германия, Югославия и др. Изявите му на фестивала „Jazz Fair ’89“ в Загреб и на Международния джаз фестивал в Ниш са високо оценени не само от публиката, но и от критиката.

      „Есенно слънце“ – музика Милчо Левиев, изпълнява Биг бендът под диригентството на Вили Казасян, солист Дечко Делчев (тенор саксофон) –
запис от края на 60-те

Магнетична комбинация от талант, артистичност, позитивизъм и рядка работоспособност, Вили Казасян е известен сред музикантите, приятелите и почитателите си и с невероятното си чувство за хумор. За дипломата си на машинен инженер от ВМЕИ (дн. Технически университет) в София творецът споделя: „Това е първото ми образование, но аз не съм практикувал като инженер, слава Богу, иначе досега щяха да се срутят всички неща, които съм построил. Но не съжалявам за годините, които, някои казват, съм загубил в МЕИ, защото и те са ми дали много дори и като музикант – гледам на музиката през един друг ъгъл.“ Ето и един любопитен разговор в стил „а ла Вили Казасян“ за приятелството му с Радиото, приятелствата в живота и други неща по повод 65-годишнината на БНР (2000 г.).

      „До голяма степен Радиото ме създаде като музикант и ако не беше то, моят живот щеше да протече по съвършено различен начин“, убеден е големият творец

Изтъкнатият музикант е бил на сцената рамо до рамо със световни звезди като Шарл Азнавур, Хулио Иглесиас, Жозефина Бекер. Автор е на много песни (включително детски) и аранжименти и то, както шеговито казва, „все шедьоври“; на оркестрови пиеси, музика за филми, театрални спектакли, радио- и телевизионни мюзикъли. През 1984 г. издава албума си „Избрани песни“. Освен популярни групи и певци, изпълнители на негови песни са и много наши известни актьори: Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Григор Вачков, Ириней Константинов, Асен Кисимов и др. Вили Казасян е удостоен с много престижни награди, включително и с голямата награда „Сирак Скитник“ на БНР за 2004 г., но най-ценна е искрената обич на публиката, на която щедро раздава таланта и сърцето си. С лекота изпълнява различни творчески роли, сред които е и тази на певец. Чуйте запис на един от хитовете в творчеството му – песента „Тази хубава зряла възраст“, написана по текст на Иван Станев за едноименния филм на режисьора Хачо Бояджиев, в изпълнение на композитора през 1985 г. в предаването „Кафе с автограф“.

      „Тази хубава зряла възраст“ – в „главната роля“ Вили Казасян