Спортната легенда Боян Радев – първият българин, двукратен олимпийски шампион (от Игрите в Токио през 1964 г. и от тези в Мексико през 1968 г.), световен шампион (Толедо 1966), трикратно избиран за Спортист на годината, Заслужил майстор на спорта, носител на медала на Славата по повод приемането му в Залата на славата на Международната федерация по борба (2008) и на най-високото отличие на ФИЛА – „Златната огърлица“ (2009 г.), спортист на века на Спортен клуб „Левски“ (2014 г.)… Дълъг е списъкът със спортните постижения на Боян Радев. Човек, който обича да печели и който казва „В спорта помнят само първия“.

В свое интервю Боян Радев разказва за началото на спортната си кариера и прави кратка хронология на успехите в нея:

      „Още с първото си участие на състезание станах окръжен шампион, без да знам никаква техника“

На въпроса как контактува с хората, след като е постигнал такива успехи Боян Радев отговаря:

      „Приятно е да си голям в една област и да бъдеш уважаван - искрено“

Големият спорт, големите натоварвания дават отражения – износване на нервна система, контузии, но това не се усеща, когато постигнеш успех, убеден е Радев. От друга страна, има спортисти, които хвърлят много труд, но не достигат върхове. „Тогава тежи много, когато талантът не му е позволил да бъде най-големият. Но трябва да се уважава трудът, все пак – не всички могат да бъдат първи…“ А как са протичали неговите тренировки и на кого дължи най-много завидните си спортни успехи:

      „Аз бях пълен аскет в моята спортна кариера“, разказва Боян Радев

Шампионът ни прави съпричастни с някои от „най-трогателните“ си спомени, свързани със спорта:

      „Две, максимум три олимпиади може да изкара един голям спортист“

Използваните в публикацията звукови файлове са от интервю на Боян Радев, запазено в Златния фонд на БНР. Вероятна година на запис 1990-та.

Освен с множеството си спортни медали и отличия Боян Радев ни респектира и в друга област, в която е достигнал най-високите върхове – колекционерството. Той е първият българин, който има своя самостоятелна зала в Националния исторически музей, открита през 2002 г. Понастоящем там са изложени дарените от него над 200 икони, църковна утвар, дърворезби, пластики, както и всички български и международни награди и отличия, получени от шампиона по време на спортната му кариера и след нея.

Кои са другите носители на наградата, присъждана всяка година на най-добрия български спортист.