Изкуствоведът Ружа Маринска за Александър Божинов и творчеството му при откриване на негова ретроспективна изложба – запис 1998 г.

Александър Божинов (24 февруари 1878 – 30 септември1968) е роден в Свищов. В тамошната гимназия негов учител е Николай Павлович. Приет е в първия випуск на рисувалното училище в София, където преподаватели са му Ян Мърквичка и Антон Митов. Интересно е, че именно Мърквичка е причина Божинов да бъде изключен на втората година заради шаржовете му на преподаватели и политически лица. Две години живее и работи в Мюнхен. След завръщането си заедно с Елин Пелин и Александър Балабанов основава и редактира първото и много популярно в България хумористично списание „Българан“, просъществувало пет години между1904-та и 1909-а.

Божинов е също даровит поет, фейлетонист, писател и художествен критик. Работи и в областта на илюстрацията – известни са илюстрациите му към „Под игото“ на Иван Вазов. Оставил е също живописни пейзажи, натюрморти, интериори, монументални стенни композиции. Не са му чужди и приложните изкуства. Майстор е на портретната карикатура и е смятан за основоположник на жанра у нас. Особено популярни са обобщаващите образи на софийските шопи – Пижо и Пендо.

      Божинов описва пе