Тайбе Юсеин печели златен медал за България на Световното по борба в Будапеща, 2018 г.

От общо 60 церемони по връчване на наградата „Спортист на годината“ за борба са присъждани 17 първи отличия – 8 за класически стил и 9 за свободен. През 2018 година първото отличие отново е връчено за българските постиженията в свободната борба, а носител на наградата е Тайбе Юсеин. 2018-а се оказва наистина златна в спортната кариера на Юсеин, след като българката не регистрира нито една загуба през годината и извоюва два златни медала в категория до 62 кг. – на Европейското в Каспийск, Русия, и на Световното в Будапеща, Унгария.

      Тайбе Юсеин след спечелване на приза „Спортист на годината“ – запис 2018 г.

Състезателката е родена на 4 май 1991 г. в кубратското село Мъдрево, където са първите ѝ състезания по народни борби. Тренира при Мустафа Кесман, който след няколкомесечна подготовка я изпраща на състезание с момчета, където става трета. „Тогава усетих вкуса на победата, който ме държи и до днес“ – споделя спортистката. След това Тайбе Юсеин става възпитаничка на русенската школа по борба, откъдето започва кариерата и на седемкратния световен и европейски шампион Валентин Йорданов. „Когато за първи път отидох в залата, навсякъде по стените имаше негови снимки. Израснах с него. Той е бил изключителен техничар, излизал е от всякакви ситуации. Коронната му хватка е вътрешна сарма от партер, която сега е и моя.“

В спортната си кариера от 2006 г. Тайбе Юсеин има 11 бронзови и 4 сребърни медала от световни и европейски първенства за кадетки, девойки и жени. Нейни треньори са били Сава Семков и Веселин Бързаков. С Петър Касабов състезателката ни по борба печели двата златни медала през 2018-а.

Кои са другите носители на наградата, присъждана всяка година на най-добрия български спортист.