Албена Денкова и Максим Стависки на световното първенство в Калгари, Канада, през 2006 г., когато България печели злато за първи път в историята на фигурно пързаляне.

Албена Денкова (3 декември 1974 г.) и Максим Стависки (16 ноември 1977 г.) са най-успешната българска танцова двойка във фигурното пързаляне. Състезават се заедно от 1996-а. През 2003 г. нареждат България за първи път сред страните медалисти в света, като се класират на трето място. Година по-късно грабват и сребърния медал на световния шампионат. Златото започва да изглежда все по-близо и заслужено.

На Световното през 2005 г. обаче те се класират на 5-то място, което е и причина двамата фигуристи да се разделят с тогавашния си треньор Алексей Горшков. Албена и Максим заминат за САЩ, където тренират при олимпийските шампиони от 1980-а Наталия Линичук и Генади Карпоносов. Успехите не закъсняват. През 2006 г. на световното първенство в Калгари, Канада, България за първи път печели златен медал във фигурното пързаляне. Домакините се класират на второ място, а САЩ – на трето.

      Албена Денкова след награждаването на Световното в Калгари – запис 2006 г.

Албена Денкова тренира от 8-годишна възраст. Първоначалният ѝ партньор на леда е Христо Николов. С Максим Стависки се запознават благодарение на майката му. Тя пътува до София специално, за да покаже на Албена видеозаписи със съчетания на Максим, който малко по-късно става натурализиран български състезател. Албена и Максим постоянно пътуват между София и Москва, партнират си както на леда, така и в живота.

Година след големия успех, на Световното в Токио, Япония (2007 г.), българската двойка печели втори златен медал. На второ място се класира Канада, на трето – САЩ. Преди състезанието Албена казва: „Едно на милион е да станем за втори път световни шампиони“. Но увереността на леда и спокойствието, че те вече са сред най-добрите фигуристи в света, ги изстрелва отново на върха.

      Албена Денкова за втората златна титла от Световното в Токио – запис 2007 г.

Албена Денкова и Максим Стависки са номинирани за „Спортист на годината“ в България за 2006-а и са наградени с орден „Стара планина“ първа степен (2007 г.) за изключителен принос в развитието на физическото възпитание и спорта.

Кои са другите носители на наградата, присъждана всяка година на най-добрия български спортист.