Радио Шумен e създадено с постановление №13 на Министерския съвет от 1 юли 1970 година. Формирането на екипа на радиото започва през 1971 година, като на 9 август встъпва в длъжност първата му директорка Зорка Косева. На 1 ноември същата година е назначен първият главен инженер Христо Кралев. През март 1972 година от Варна пристига тонрежисьорът Хачо Мисакян и става отговорен редактор на редакция „Музика“. Провежда се първият конкурс за говорители и на работа са назначени Димитър Минев, Златка Раева и Румяна Балчиклиева. На 1 май 1972 година журналистът Марин Парушев поема длъжността заместник-главен редактор.

Регионалната радиостанция на БНР започва да излъчва програмата си на 12 февруари 1973 година, като първоначално собствената ѝ продукция е 80 минути дневно, а през останалото време предавателят ретранслира програмата на БНР от София. За дом на Радио Шумен е избрана стара сграда, построена в края на XIX век, в която се е намирало началното училище „Добри Войников“. В книгата „Радио Шумен. Тридесет години“ на дългогодишния преподавател във Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Веселин Димитров можем да прочетем: „За да помага в написването на първата програма на районната радиостанция, в Шумен пристига познатият в столицата интелигент, полиглот, бохем и отличен радиопрофесионалист Алексей Шишов, главен редактор на Програмната редакция на току-що създадената национална информационно-музикална програма „Хоризонт“. Идва и Вера Паскалева, която върши същата работа в националната радиопрограма „Христо Ботев“. Подборът тъкмо на този състав за работа в Шумен ясно показва, че още преди старта на районното радио е било усвоено правилното разбиране, че неговата програма ще бъде универсална, т.е. ще носи по нещо и в някакви пропорции от чертите и на „Хоризонт“, и на „Христо Ботев“, че информацията ще върви редом с публицистиката, забавата – редом с познанието.“

Днес Радио Шумен излъчва 24-часова информационно-музикална програма, която ефирно покрива областите Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе. Според социологическите проучвания през годините е в челните позиции по месечна аудитория в региона. Форматът му го определя като обществена медия със сериозна публицистична програма, подчертана честота на новинарските емисии, разнообразна музикална среда и тематични предавания. Сред компактдисковете, получили горещото одобрение на публиката, са „На добро“ на студентския фолклорен квартет „Абагар“ и „Песен от сърце“ на обичаната народна певица от Шуменския край Мария Райкова. Освен самостоятелната си програма за Североизточна България, регионалната радиостанция е имала и свои линии в интегрираните програми на БНР „Хоризонт + 7“, „По първи петли“ и „Заедно след полунощ“. Стремежът на екипа е да ориентира информационно-музикалния формат на радиото към проблемите на ежедневието и интересите на по-широк слушателски кръг. Качеството на съдържанието и излъчването на програмата, както и дългогодишният опит в журналистическата професия и професионалната приемственост са база за високата степен на слушателско доверие и високия рейтинг на медията.

На церемонията по връчване на годишните награди на БНР за творчески постижения, професионализъм, отговорност и обществена мисия „Сирак Скитник“ за 2016 година на екипа на Радио Шумен бе присъдена наградата за радиопредаване (радиопроект), мултимедиен и музикален проект – колективно отличие за професионализъм и оригинални идеи във връзка с отразяването на трагичния инцидент на гара Хитрино, станал на 10 декември 2016 година.