СталинградСнимка: Георгий Зелма/РИА Новости
      Дикторът на Всесъюзното радио Юрий Левитан съобщава за победата при Сталинград – запис 2 февруари 1943 г.

„Говори Москва! В последния час, днес, 2 февруари, армиите на Донския фронт напълно приключиха с ликвидацията на немско-фашистките войски, обкръжени в района на Сталинград. Нашите войски сломиха съпротивата на противника, обкръжен северно от Сталинград, и го принудиха да сложи оръжие. Подавено е последното огнище на съпротива на противника в района на Сталинград. На 2 февруари 1943 г. историческата битка при Сталинград завърши с пълна победа на нашите войски!“

Глад, студ, смърт… В продължение на месеци се сражават и умират войниците от Шеста армия на Вермахта в обкръжения от Червената армия Сталинград. Няколко години наред жъне победи немската армия във Втората световна война. На 22 юни 1941 г. Германия напада Съветския съюз в безмилостен поход, който трябва накрая да завърши на бреговете на Волга край Сталинград. Стратегически важна цел за Хитлер е да прекъсне пътя през великата руска река, а по този начин и снабдяването с оръжие и продоволствие за съветския враг по пътя към Москва. Това същевременно трябва да осигури достъп до нефтените полета на Кавказ. Случва се обаче съвсем друго…

На 7 август 1942 г. започва офанзивата към Сталинград на Шеста армия под командването на фелдмаршал Фридрих Паулус. На 13 септември предните части стигат до покрайнините на града. До средата на ноември са завладени 90 процента от него. Водят се ожесточени боеве за всяка улица, за всяка сграда. Въпреки огромните загуби немците не успяват да превземат града, а Червената армия затваря обръч около цялата 250-хилядна армия на Паулус. През тези седмици и месеци до датата 2 февруари 1943 г. десетки хиляди умират в сраженията или от глад, студ и епидемии.

Битката за Сталинград и последвалата капитулация на немската армия там преди 75 години е повратът във Втората световна война, който доведе и до капитулацията на хитлерова Германия две години по-късно. В тази битка загиват 500 000 руснаци, в това число цивилно население, и 150 000 немски войници. От стоте хиляди военнопленници след войната в Германия се завръщат едва 6000.

Българи – доброволци, бойци и офицери – също са участвали в тези батални събития. Един от тях е генерал-майор Александър Карастоянов, който по време на Втората световна война е лейтенант в 63-ти кавалерийски корпус. От ноември 1942 г. е помощник-командир на оперативен отдел в 64-ти кавалерийски корпус в състава на армията от Донския фронт, с който се сражава в битката за Сталинград.

      Ген. Карастоянов за битката при Сталинград и българи, воювали там – запис 1975 г.