Как оценява годините, през които е диригент на Симфоничния оркестър на БНР - интервю на Милен Начев от 2000 г.

„Микрофонът страшно възпитава, учи те на самоконтрол, нещо, което е изключително полезно в нашата ежедневна звукозаписна дейност“, заявява Милен Начев, диригентът, под чиято палка свири Симфоничният оркестър на БНР в периода 1994 до 2003 г. и който на 1 октомври отбелязва своята 60-годишнина.

„Дано не прозвучи като самохвалство, но ми се струва, че намерихме бързо общ език (с оркестъра – бел.ред.), поставихме си цели от взаимен интерес и в интерес на музиката, разбира се… Целите ни бяха да достигнем онова художествено майсторство, което е по нашите възможности. И ако може, мъничко да го прехвърлим.“

Руски възпитаник, Милен Начев добива увереност и необходима практика в Русенската опера. През 1992 г. е стажант на АНФИАК към ЮНЕСКО, а мениджърската му практика е със Симфоничния оркестър на Париж. Дипломира се през 1993 г. в Бургундския университет – Дижон, Франция и постъпва като диригент в Софийската опера. От 1994 г. ръководи Симфоничния оркестър на Българското национално радио. С този състав маестро Начев осъществява изключително успешни турнета в Германия, Франция и Испания и реализира голямо количество записи, включително и световни премиери на съвременни творби. Като гост-диригент работи с оркестрите на Пражката национална опера, Филхармонията на град Клагенфурт – Австрия, оркестъра на Академия „Конкорди“, Рим – Италия, оркестъра на Букурещкото национално радио. От 1999 г. е поканен за Главен диригент и на Симфоничния оркестър на Белградското радио и телевизия. Реализира майсторски класове по дирижиране към академия „Лицео“ Барселона, Испания и град Опава – Чехия.