За интерпретацията на музиката на Моцарт и защо обича да се връща към него - интервю от 2005 г.

„Музиката на Моцарт е универсална и мерило за всеки музикант“, казва за един от любимите си композитори Росен Миланов, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР от 2003 до 2008 г.

„Искам в България хората да гледат на този оркестър (СО на БНР – бел.ред.) като на отличен оркестър, който е в състояние да изсвири всякакви стилове и може би работата с Моцарт ще ни помогне да се доближим с няколко крачки към един идеал, който всеки един от нас носи. Поради естеството на оркестъра, това е един голям симфоничен оркестър, който се занимава със записи на един по-друг тип музика, смятам, че е добре поне веднъж годишно да има Моцартова програма, за да може тази „профилактика“ за музикантите да се случи“, твърди Миланов и допълва, че работата на диригента е по-важна на репетиции, отколкото на самия концерт, защото това е музика, която не се интерпретира, а трябва да се изработи предварително.

Днес Росен Миланов е сред най-уважаваните и ангажирани диригенти в света. Вестник „Чикаго трибюн“ го описва като „професионалист, на когото трябва да обърнете внимание, ако се интересувате от бъдещето на музиката“.

Интересен факт от биографията му е, че като дете проявява интерес и към пеенето и е част от Детския радиохор на БНР. Така започват сценичните му изяви на българските и световните сцени, като е имал многобройни участия и като солист. Със „славеите на БНР“ участва в турнета – Алжир, Франция, Ирландия, ГФР и СССР през 1975 г., в Мексико и Куба през 1976 г., в Япония през 1977г., в Австрия, Чехословакия и Холандия през 1978 г. По-късно завършва Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ и двете най-престижни музикални училища в САЩ – „Джулиард скул“ в Ню Йорк и „Къртис институт“ във Филаделфия. Сред преподавателите му са Васил Казанджиев, Ото-Вернер Мюлер и Робин Фонтейн.