Вера Мутафчиева (28 март 1929 – 9 юни 2009) е един от най-големите учени историци и писатели в най-новата история на България. Творец с независим ум и вътрешна широта, огромно и стойностно литературно наследство и ярка естетическа…
Бисер Деянов е значима фигура в балетното изкуство у нас през 70-те и 80-те години на миналия век. Роден е на 11 март 1949 година и близо три десетилетия е първи солист на сцената на Софийската опера…
„Един път му казвам: „Ако не бях актриса, съдейки от лекотата, с която работиш, и бързината, с която постигаш, щях да си мисля, че няма по-лесна професия от режисьорската.“ – А той ми отвърна: „Не чуваш ли…
Татяна Лолова - ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви, въздействащи и…
На 1 февруари 1882 година е роден един от най-ценените и обичани български художници със световна известност, чието творчество е пример за оригинална хармония между традиционно и модерно. Владимир Димитров – Майстора твори през първата половина на…
Балет „Арабеск“ се ражда през 1967 година като експериментално балетно студио за съвременен танц. Пет десетилетия по-късно „Арабеск“ е единствената балетна трупа в страната извън оперните състави, която е с национален статут (от 2012). Първоначално към нея…
На Фол Любимата дева изпрати ни на път в теменужни зори, целуна за подвиг челата ни, по къдрица ни подари. Взе лилия, в слънце потопи я и хвърли я през планини… Ний вдигнахме своите копия на път…
Достолепни мъже в тъмни костюми, красиви жени в скъпи рокли, сериозен израз на лицето и добре премислена поза, всички те съзнават, че позират не само пред художника, но и пред времето. Може би тази театралност е вече…
Дълги години Николай Райнов е единственият преподавател по „История на изкуството“ в Художествената академия. Той оставя трайни следи в модерното развитието на българското изкуство. „Един от първите ми учители и който едва ли знае, че аз съм…
Как да приготвим за новогодишната трапеза прочутото блюдо задушен див заек? Нищо по-просто от това. Най-напред купуваме един обикновен питомен заек. После го отвеждаме на дискотека или в продължение на 24 часа в домашна обстановка го оставяме…