Татяна Лолова

Татяна Лолова – ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви, въздействащи и винаги с ярка индивидуалност. Страхотната актриса Татяна Лолова няма прототип в българския театър и трудно може да се сравни с някой друг. Тя е от малкото актриси, за които има специално създадени пиеси и роли. Обича да се шегува със себе си, карайки хората не само да се усмихват, но и да крещят от радост.

Чуйте представянето на любимката на публиката и създателка на блестящи, разнообразни и неочаквани роли – Татяна Лолова. Записът е от 2012 г.

      Откакто се помня съм искала да стана актриса, споделя Татяна Лолова

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Два сезона играе в Русенския театър, а през 1957 г. става първата назначена актриса в новосформираната група на Сатиричния театър. Там играе до 1976 г., когато се премества за 11 години в Театър „София“. Причината – нейната любов към драматичните роли и желанието й да разчупи мита, че е основно комедийна актриса. После се връща при сатириците за няколко сезона, а след това избира статуквото на свободен актьор.

Още от „Хайде на театър“