Николай Бинев
      Дует с Жоржета Чакърова от филма „Петимата от Моби Дик“
      В ролята на Актьора-юбиляр в „Лебедова песен“ от Антон Чехов

Николай Бинев (1934  2003) завършва Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов” (1958 г.) в класа на проф. Кръстьо Мирски и дебютира с Андрей от „Всяка есенна вечер” на Иван Пейчев, като получава първа награда за нея. От 1959 г. играе в Народен театър за младежта. Сред коронните му роли са Салиери от „Амадеус” Питър Шафър и юбилярят от „Лебедова песен”  Чехов.

Като режисьор остава верен на добрата стара школа на Станиславски с тънък усет към шегата и самоиронията. Има седем постановки, между които: „Всички мои синове” от Артър Милър, „Аз чакам знак” на Гибсън, „Лунните невени” на Пол Зинел и други, на някои е и преводач.

В албума „Николай Бинев пее“ има прекрасни изпълнения на песни от пиеси, специално написани за него мюзикъли („Копче за сън“, „Джуджето Дългоноско“, „Пътешествие без куфар“ и „Пинокио“), т.нар. първоаприлски концерти на квартета с И. Финци, Р. Младенов и Т. Колев, с върховното изпълнение на „блудницата Магдалена“ от „Риголето“, много от любимите му романси (над 100) и др. Николай Бинев има десетки роли в киното и стотина в Радиотеатър за деца и възрастни.

Получава два пъти най-престижната театрална награда „Аскеер”. От 2006 г. Младежкият театър носи неговото име.

Текст: Мая Бениеш