в, Александър Солженицин (от ляво надясно)
Кръстьо Раковски, Андрей Сахаров, Александър Солженицин (от ляво надясно)

Има две пътни артерии в София, успоредни една на друга, названието на които в известен смисъл е свързано с бурния на преврати, репресии и революции месец август.

„Сахаров“ криволичи из квартал „Младост“ повече като улица, отколкото като булевард, за да отговаря на значителните за човечеството заслуги на този човек. Бащата на руската атомна и водородна бомба няма нужда от представяне за поколенията над четирийсет години, но дори и те не знаят малко известния факт, че акад. Сахаров се е срещнал за първи път през август с друг репресиран от Сталин руски дисидент по повод събитията в Чехословакия. През 1968 г. Андрей Сахаров и Александър Солженицин се виждат за първи път, обезпокоени от развоя на „Пражка пролет“ и не достигат до общо мнение за общественото устройство на Русия (СССР по онова време).

Но малцина знаят повече за Кръстьо Раковски, названието на успоредната на бул. „Сахаров“ улица. Човекът, чийто вуйчо е самият Г. С. Раковски, завършва медицина в Швейцария и става доктор на науките по психиатрия от университета в Монпелие. Той е основател на Коминтерна и по ирония на съдбата става първият премиер на Украйна, когато тя се появява на картата като държава. Убит е по заповед на Сталин на 11 септември 1941 г., след като 4 г. е измъчван в „трудов” лагер.

Тези дни Украйна празнува своята независимост, получена през август 1990 г. И пак по ирония на времето, на 24 август по време на военния парад в чест на Денят на независимостта ще бъде използвано приветствието „Слава Украйна – слава на героите“, без да си дават сметка, че в исторически план това е рев на Съюза на украинските фашисти, действащи на територията на Чехословакия и съвременна Украйна още през 1920 година.

Съвременните националисти, опитващи се да митологизират произхода на този поздрав, го приписват на „черното казачество“, което е част от украинската народна армия (1917-1920), бореща се и с белогвардейци, и червеноармейци по онова време. В действителност мотото на „черните казаци“ е „Украйна или смърт“.

Днес мнозина украинци не харесват този лозунг, предназначен само за националисти, които го крещят навсякъде, със или без причина, и дори са приучили хотелиерите в Египет и Турция да го произнасят.

Антон Митов