В сградата на Радиото има малка музейна експозиция, разположена в централното фоайе. Инициатор и създател на сбирката преди почти двадесет години е Божидар Методиев, журналист със 38-годишен стаж в медиата. Представените експонати, които проследяват важни и интересни моменти от развитието и израстването на БНР като една от двете най-значими обществени медии в България и като културен институт, са групирани в няколко тематични раздела: „Началото“, „Нашите личности“, „Национален звуков архив“, „Наградата „Сирак Скитник“, „Нашите награди“, „Нашите славеи“, посветен на Детския радиохор с диригент акад. Христо Недялков. В отделна витрина е изложено красиво ръчно тъкано кимоно с вплетени златни нишки, подарено от град Каназава за рождения ден на тогавашния генерален директор на БНР Поля Станчева, която води Детския радиохор по време на 16-ото му турне в Япония през юли 2003 г. Сред ценните предмети в експозицията са и награди на Радиото от различни български и международни фестивали и конкурси, статуетка, с която от 2001 г. се отличават с наградата „Сирак Скитник“ творци, допринесли за развитието на БНР като обществена медиа, копие от Указа на цар Борис III от 25 януари 1935 г., с който радиоразпръскването в страната ни става държавна собственост. Могат да се видят лични вещи на главния програмен уредник (първия директор) на Радио София Панайот Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник, на композитора Парашкев Хаджиев и диригента Здравко Михайлов, книги с автографите на писатели, работили в Българското радио, снимков материал, свързан с първите говорители на Радио София, с излъчвания наживо, фото моменти от военни репортажи, от преки отразявания на събития, както и от първото излъчване от Черни връх. Сред експонатите има пощенска марка с логото на БНР, валидирана на 25 януари 2010 г. по повод 75-годишнината на медиата, лични карти и пропуски на служители на Радиото през годините, сред които е и документ на името на Петър Увалиев – един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век. Музейната експозиция се допълва от различни предмети, използвани в радиопроизводството – филимилна лента с оптичен звукозапис, механичен гонг за съобщаване на точно време; стари радиоапарати, микрофони, стара пишеща машина, грамофонни плочи, компактдискове, продуцирани от БНР.

Един от експонатите в музейната сбирка е проектът „Звук като картина“, финансиран по програма „Култура“ на Столична община и разработен от екип на Радио София. Архивни ленти от Златния фонд на Българското национално радио се експонират под формата на обработени документални записи, представящи европейското измерение на културата, традициите и обществения дух на София през първата половина на 20-и век. Подбраните записи могат да се чуят в автентичен вид посредством специално изработена инсталация, съчетание на стар радиоапарат и смарт устройство от ново поколение. Звуковата изложба е адаптирана на английски език.

От Златния фонд на Националното радио проговарят Васил Гендов, Александър Теодоров – Балан, Панчо Владигеров, Дико Илиев и др. Може да се чуе как са създадени емблематичните персонажи Пижо и Пендо с гласа на техния автор – художникът Александър Божинов, как е изглеждала столицата през погледа на поетесата Елисавета Багряна, къде в София е сниман първият български филм „Българан е галант“. За първи път се представя най-старият запис на химна на България, изпят от световноизвестния тенор Петър Райчев.

Всичко това е част от една неоценима колекция от аудио документи, която с право може да се нарече звуковата памет както на Българското национално радио, така и на нацията като цяло. Не биха могли да се изброят всички уникални материали от архивния фонд на „Старата къща“, всеки от които е истински безценен фрагмент от историята ѝ и носи духа на времето. Някои от показаните предмети са предоставени от дарители на Българското национално радио.

В тази връзка напомняме, че БНР продължава инициативата „Изпрати запис“. Ако разполагате с ценни архивни записи или фотографии, може да позвъните на телефон 02 933 65 67, да се свържете с нас чрез електронната ни поща archives@bnr.bg  или да ни посетите на булевард „Драган Цанков“ 4. Всички материали ще Ви бъдат върнати, а Вие ще обогатите националната звукова памет с автентични свидетелства на времето.