В нощта на Вси светии срещу Деня на будителите – на 31 октомври срещу 1 ноември 2008 г. (когато и където не е много ясно кой е будител и кой – чудовище), в Първо студио на Българското национално радио е създаден най-нетипичният български фестивал за независима музика – „Аларма Пънк Джаз“. Радиофестивалът е музикалното лице на независимата културна сцена, която е и фокус в предаването-майка – вечерното предаване за култура „Аларма“. То се излъчва в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР от началото на януари същата година всяка делнична вечер от 21:30 до 23:00 ч.
Фестивалът се провежда паралелно в знакови пространства в столицата и страната (концертните студиа на БНР, галерии, чуждестранни културни центрове, киносалони, театри, рок-клубове, мазета, тавани, репетиционни) и в ефира на програма „Христо Ботев“. Т.е., всички тези концерти, на които можете да чуете както нюйоркски или монреалски ноу уейв, така и сибирски фрий джаз, както камбоджански ритуален ембиънт, така и мексикански ска-пънк, както съвременна импровизирана и композирана музика с войводжански, албански или родопски мотиви, така и праисторически блус от Западна Африка, звучат пряко в ефир и могат да бъдат слушани на живо дори от малки населени места, докъдето съответните групи и артисти често няма как да стигнат физически по логистични, финансови или инфраструктурни причини. С „Аларма Пънк Джаз“ ефирът се заявява като равностойно фестивално времепространство, където нещата стават тук и сега. От 2013 г. освен на вълните на програма „Христо Ботев“, „Аларма Пънк Джаз“ се излъчва на живо (вече и с картина) и по Радио Бинар. Година по-рано в рамките на Радио Бинар „Аларма Пънк Джаз“ започва да излъчва и свой 24-часов музикален стрийм канал – Пънк Джаз.
Първите четири години „Аларма Пънк Джаз“ съществува под формата на петдневен фестивал (два пъти годишно – с пролетно и есенно издание) и месечни концерти. По-нататък тази форма отпада и фестивалът се превръща във „фестивална платформа“, т.е. нескончаема серия от концерти – по 30-ина годишно. През годините екипът на „Аларма Пънк Джаз“ е канен да курира музикалната програма на други фестивали – „Вола Оупън Еър“ (Враца), „Есен джаз Фест“ (Плевен) и др. Музикантите и групите, представяни с концерт на живо в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ от 2008г. насам, са стотици. Сред тях са „музата на Дейвид Линч“ Криста Бел (2017), любимото пиано-трио на Брайън Ино и Тор Харис – австралийците The Necks (2015), създателят на легендарния рокендрол лейбъл Voodoo Rhythm Records Ревърънд Бийт-Ман (2014), родоначалниците на импро-пънка в Европа The Ex (2012, 2016). За повечето от тези световни артисти, обиколили по няколко пъти земното кълбо, участието на „Аларма Пънк Джаз“ е и първи концерт в България.
Повече от и за фестивала на:
Facebook Alarma Punk Jazz
YouTube Аларма Пънк Джаз
SoundCloud Аларма Пънк Джаз