Христофор Раданов в Първо студио на БНР
      Христофор Раданов за себе си и за Оркестъра за народна музика в началото и в днешно време – запис 2010 г.

За него народната музика е съдба, и творческа, и житейска, ако те могат така да се разделят. Във всеки случай пътят му на артист, композитор и диригент е свързан най-вече с Оркестъра за народна музика на БНР – Христофор Раданов е бил негов ръководител в продължение на две десетилетия.

Завършва Българската държавна консерватория през 1971 г. със специалност кларинет в класа на проф. Петко Радев. От същата година до 1991 г. работи като артист-оркестрант в Софийския духов оркестър. Още от 1968 г. сътрудничи в Редакция „Народна музика“ на БНР като инструменталист, диригент и автор на фолклорни обработки. От 1991 г. до 2011 г. са споменатите 20 години, когато е диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, в чийто „Златен фонд“ е оставил над 1200 дирижирани от него музикални произведения и над 800 обработки и композиции. Христофор Раданов е носител на многобройни награди от различни музикални форуми, между които първа награда на конкурса „Нова българска народна музика“ – Чепеларе 2007 г. със „Северняшка сюита“ за оркестър от български народни инструменти; първа награда на конкурса „110 години от рождението на Дико Илиев“ за хорото „Незабравимият бай Дико“ за духов оркестър – 2008 г.; първа награда на конкурса за симфонична музика 7/8 през 2016 г. за „Три български танца“. Носител е на „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

      „Хумореска“, муз. Христофор Раданов
Изпълнява Оркестърът за народна музика на БНР под диригентството на автора - запис 2011 г.

За Христофор Раданов автентичният фолклор е онази основа, която ни показва колко ние сме българи и не можем да бъдем никакви други, което според него е добре.

      „Я излез, Донке“, муз. народна
Изпълнява Оркестърът за народна музика на БНР
Диригент Христофор Раданов, солисти Данислав Кехайов и Тодор Кожухаров – запис 2011 г.