Инж. Георги Вълков със своя радиопредавател
Инж. Георги Вълков със своя радиопредавател
      Никола Попов разказва спомените си за построяването на първия български радиопредавател и първите предавания – запис 1978 г.

„Мисълта да се създаде радиоразпръсквателна станция се заражда и оформява системно през месец март 1928 г. в Първа инженерна дружина (София).“ Така започва интересния си разказ за това знаменателно събитие в историята на радиото у нас Никола Димитров Попов – председател на секция „Психология и педагогика“ при Военноисторическото научно дружество (Институт за военна история при Генералния щаб на БНА), журналист и редактор във Военноиздателския фонд (дн. „Военно издателство“) и военни издания.

С изграждането на маломощен предавател през 1928-29 г., дело на радиоконструктора Георги Вълков и група инженери, фактически се поставя началото на радиоразпръскването в България. Инж. Вълков записва името си в летописите на Българската армия и като създател на късовълнова носима радиостанция, която е първата тактическа радиостанция родно производство. Положителните отзиви в пресата от онова време за неговото пионерско начинание и пробните радиопредавания не закъсняват. С помощта на радиопредавателя, разработен и построен благодарение на енергията, ентусиазма и професионализма на българските радиотехници и „родолюбието на българското войнство“, се реализират и идеите и въжделенията на основателите на радиолюбителския съюз „Родно радио“ (1930 г.), сред които са изтъкнати интелектуалци, общественици и инженери радиолюбители като проф. Асен Златаров, Елин Пелин, инж. Георги М. Георгиев, инж. Димитър Бунев, Никола Колушки, ген. Велизар Лазаров, Стефан Янчулев, Димо Казасов, Никола Джебаров и др. Чрез предавателя на Първа инженерна дружина започва излъчването на редовни предавания на „Родно радио“. Благодарение на таланта на Георги Вълков, „събрал с най-примитивни средства една малка радиоразпръсквателна станция“, се постига добро качество на излъчването на радиопрограмата.

„Усилията на пионерите на Радиото и първата радиоразпръсквателна станция, определено може да се каже, послужиха като опитно поле за развитието на Радио София в сегашния му вид в огромен обхват“, отбелязва Никола Попов, оставил ни едно изключително ценно свидетелство на времето.