Лили Попиванова
      В ролята на мисис Чивли със Спас Джонев (Лорд Горинг) в „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд

Лили Попиванова (1922  2008) още като ученичка играе във всички постановки на детската театрална студия на Николай Фол, после във вечерната студия на Боян Дановски (1935 г.) и дебютира с ролята на Дейвид Коперфилд („Дейвид Копърфийлд” от Дикенс). Директорът на училището намалява поведението й, но това не я спира. Завършва гимназия като частна ученичка и играе в детските постановки вече в Народния театър.

Младата актриса играе в лирико-драматична линия: Валя Борц („Млада гвардия”), Ана Робчу („Под златния орел” от Галан) и в комедийна: Мериел Кид („Гласът на Америка” от Лавренев), Олга Андреева („Дачници” от Горки), в която тя, преждевременно остаряла, посивяла, се превъплъщава в образа на най-възрастната героиня от пиесата с леки язвително-сатирични нотки. С лекота Попиванова навлиза в характерните роли  Наташа от „Три сестри” (Чехов), от глуповато, непохватно момиче, тя се превръща във властна еснафка, налагаща своя вкус, възгледи и начин на живот. Коренно различна, лирична е в ролята на Люся Ведерникова („Години на странстване” от Алексей Арбузов) и арогантна в мисис Чивли („Идеалният мъж” от О. Уайлд) и Глафира („Виновният” от Димитър Димов). В образа на Тоанет („Мнимият болен” от Молиер) тя съчетава практичността и жизнерадостния френски народностен дух.

В програмите за деца в радиото тя увлекателно разказва приказки с чисти и звънтящи интонации, проникнати от интимна доверителност, дружелюбна закачливост и лека въздишка. Тя е любимата им Ружка-Дружка.

Текст: Мая Бениеш