Гюстав ФлоберГюстав Флобер, портрет от фотографа Надар

Най-влиятелният френски романист на XIX век — Гюстав Флобер създава своите герои и техния свят със стилистична прецизност, безпристрастност и детайлно представяне на психологически детайли, които разкриват техните пълнокръвни човешки образи.

Литературата преди всичко

Гюстав — вторият син на старшия хирург, на главната болница в Руан, Ахил Флобер и Ан Жустин Каролин се ражда на 12 декември 1821 година. Завършва гимназията „Пиер Корней“ в родния си град Руан, където още на 10-годишна възраст проявява писателски талант, като започва да пише пиеси, истории за френските крале, със сюжети подобни на тези на френският драматург Пиер Корней — патрон на гимназията. В следващите три години написва и няколко готически разкази за убийци, призраци и очарователни жени.

Младият Флобер се възхищава на известния английски поет романтик Байрон и написва пиеса, в която ясно личи влиянието на неговата поезия. В този период един от водещите писатели на френския романтизъм Виктор Юго също е негов кумир. Независимо от своите литературни заложби и увлечения, по настояване на баща си, Флобер заминава да учи право в Париж. След като се проваля на втория си изпит, той е „спасен“, така да се каже, от пристъп на епилепсия.

Този сериозен здравословен проблем му предоставя идеалното извинение да изостави изучаването на право и да се настани в Кроасе, село край река Сена на няколко м