Производствена гимнастикаsocbg.com
Ако не сте успели с утринната гимнастика у дома, можете да раздвижите тялото си по време на производствената гимнастика по месторабота.
      Едно, две... утринна гимнастика – запис 1983 г.

„Добро утро, драги слушатели. Утринната гимнастика започва. Пригответе се в удобно облекло за изпълняване на упражненията… Едно, две – едно повдигане, две…“ В продължение на няколко десетилетия с тези въвеждащи думи и следващия ги комплекс от упражнения под акомпанимента на пиано започва денят на много български радиослушатели. Любопитен детайл е, че още с въвеждането на ежедневните предавания на „Родно радио“ с времетраене от 3 часа от началото на 1932 г. на гимнастиката е отредено подобаващо място, наред с религиозните служби, беседите, детските часове, военните паради и манифестациите, футболните мачове, театралните пиеси.

„… Не навеждайте много главата, таза снемете близко до пода…, … Застанете в разкрачен стоеж с ръце встрани…, … свийте крака до напад…, … Не чукайте с петите по пода…, … тазът да не увисва надолу, в опората тялото да бъде обтегнато, в клекналата опора погледът напред…, … и направете пружиниране във водоравен наклон…, … Достатъчно. Преминете в марш…“
И един виц от 70-те години на миналия век:
– Правиш ли сутрешна гимнастика с радиото?
– Само първото упражнение.
– Кое?
– „Отворете прозореца“.

Да раздвижим тялото за сила, тонус и добро настроение, припомняйки си познатата рубрика от програмата на Българското национално радио.