Радиодеца

На 19 ноември 1990 година се състои първата репетиция на вокална група „Радиодеца“. Най-младият състав в семейството на БНР събира малки певци от 4 до 12-13-годишна възраст. От създаването до днес негов ръководител е Илина Тодорова, възпитаник на Музикалната академия в София. Идеята за състава възниква в момент, в който се появява нужда от български детски песни със съвременни аранжименти за програмите на медията, изпълнени от вокална група.

„След промените през 1990 година се оказа, че в радиото няма продукция от старите детски училищни песни, няма песни за Коледа и за Великден и трябваше да се създаде един по-малък състав, който да може да представи като жанр малката детска песен в програмите на БНР“, казва Илина Тодорова.

В процеса по създаването на вокалната група участват композиторът Георги Минчев, тогава директор „Музикална продукция“ и Доротея Петрова, продуцент „Детска музика“ в БНР. Доротея Петрова става неин кръстник. Обявява се конкурс, на който малките кандидати се прослушват и най-гласовитите и музикални остават да работят с Илина Тодорова. Първата група е била с 39 певци, а първите им записи в БНР са през пролетта на 1991 година. Може би и затова „Радиодеца“ празнува своя рожден ден през пролетта. „Цвете мило“ е една от любимите песни на състава, по текст на Кузман Попов (върху куплет от стихотворението „Полско цвете“ на Васил Попович) и аранжимент на Кристиян Бояджиев.

Илина Тодорова споделя, че „децата са най-искрените артисти, ако ти се доверят – могат да станат чудеса“. Малките певци учат солфеж, разучават репертоара на групата, работят върху сценичното си поведение, необходимо за концертните изяви и се научават на дисциплина по време на звукозапис. Не на последно място, Илина Тодорова ги учи да творят заедно, да работят в екип. В репертоара на състава има и обработки на известни български народни песни. Една от тях е „Омиле ми, Ягодо“ в аранжимент на Вячеслав Кушев.

Богат е репертоарът на „Радиодеца“. В него преобладават детски песни, създадени от български автори. „Това е много важно, защото това е и задачата на Националното радио като обществена медия. Има песни, които специално са създадени за състава“. Над 500 са записите му във фонда на БНР. Има издадени седем албума.

Многобройни са изявите на състава както в цялата страна на различни културни събития, така и в чужбина. Вълнуваща е срещата им през 1992 година с диригента на детския хор „Антониано“ от Болоня Мариеле Вентре, наречена „магьосницата“ от фестивала „Златната монета“. Първото турне на групата е в Гърция през декември 1993 година в рамките на голям коледен фестивал. През есента на 2007 година „Радиодеца“ участват в международния детски фестивал „Радостта на Европа“ в Белград, а две години по-късно в коледен концерт заедно с Биг бенда на БНР, който е излъчен от 16 европейски радиостанции. Незабравимо за децата ще остане турнето им в Пловдив и Варна с детската поп група „Дзегузите“ на Латвийското радио през 2011 година. През следващата година те са негови гости и на съвместен концерт с детската му формация се запознават с големия латвийски композитор Раймонд Паулс. Малките изпълнители от България печелят сърцата на публиката и по време на своите участия на международния фестивал на изкуствата „Сен Дени“ във френския град Лош. „Всичко започна през 2014 година. Получихме покана и участвахме в седмия фестивал като нашата песен „Езикът на животните“ стана песен на фестивала“, разказва Илина Тодорова.

„Езикът на животните“, музика: Пино Масара, текст: Кузман Савов, аранжимент: Петко Колев.

Вокална група „Радиодеца“ е носител на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пейте с нас“. Формацията е постоянен партньор на празниците на посолството на Кралство Швеция в България. Участвала е в международния конкурс „Детски диск“ под патронажа на предаването за европейска интеграция „Младежта среща Европа“ на програма „Христо Ботев“ (дн. „Европа без граници“) и в честванията на 50-годишнината на УНИЦЕФ.

Малките певци продължават да очароват публиката със своето лъчезарно излъчване и непринудено поведение. Те са любими солисти на всички  състави на БНР и са неизменни участници в празниците на радиото.

Музикалните състви на БНР