Първата (и досега единствена) жена концертмайстор на Метрополитън опера в Ню Йорк. Това е един забележителен факт в богатата творческа биография на Елмира Дърварова. Конкурса тя спечелва през 1989 г. в оспорвана надпревара с още 500 кандидати от цял свят. „Много се гордея с тази победа, че аз бях избраницата“, казва талантливата цигуларка. Прослушването е напълно анонимно, кандидатите са свирили зад завеса, а за да не се разбере, че е жена, Елмира си събула обувките с токчета – да не я издадат.

      За конкурса и реакциите след него - запис 2015 г.

На музикална сцена е от 4-годишна. Възпитаник на Музикалното училище в Пловдив, Елмира Дърварова е млада надежда, когато заема място сред финалистите на конкурса „Чайковски” в Москва. Става концертмайстор на Пловдивската филхармония, след което търси по-широки хоризонти за изява и през 1985 г. емигрира в САЩ. Макар и след дълго отсъствие (отново стъпва на родна земя 28 години след заминаването си), днес цигуларката при всяка възможност изтъква своя произход и твърди: „Винаги съм се гордяла с принадлежността си към този град с хилядолетна история, уникален със своите исторически, археологически и културни традиции.“ А през 2014 г. учредява международен конкурс за камерна музика „Пловдив“.

      „Щастлива съм да давам своя принос и да съм част от културата на Пловдив“ - запис 2015 г.

Известно е, че Елмира Дърварова е сред изпълнителите, които възкресяват произведения на талантливи композитори, потънали в забрава по една или друга причина. Това тя възприема като своя мисия. Без съмнение световната ѝ слава, резултат от безспорен талант, амбиция и много труд, я прави успешна във всяка дейност, провокирала интереса ѝ. Като концертиращ цигулар Дърварова прави турнета по цял свят и има възможността да работи с най-добрите съвременни оркестри и диригенти.

      За някои от диригентите, с които е работила, и за своята мисия - запис 2009 г.

Цигулар от световна класа, активен солист и участник в многобройни звукозаписни проекти. Журира престижни конкурси и гастролира по цял свят. Елмира Дърварова е едно от значимите имена в света на съвременната класическа музика.