EBU

В последните няколко години приоритетна квалификационна инициатива е създаването и развитието на вътрешноинституционален квалификационен център – БНР Академия. Проектът стартира през 2014 г., като първоначално е наречен „Училище за радио“ и целта му се фокусира върху професионалното обучение на млади журналисти, работещи в БНР. Той е част от управленската концепция на тогавашния генерален директор на БНР Радослав Янкулов. Съществено значение за успешното му начало и развитие има тясното сътрудничество с EBU Academy – квалификационния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Проектът започна през февруари 2014 г., когато e подбран екип от десет изявени и опитни журналисти от БНР: Людмил Фотев, Милен Димитров, Елиана Захариева, Светлана Дичева, Савина Спасова, Невена Праматарова, Светослав Костов, Ангел Григоров, Даниела Манолова, Симеон Белев – бъдещите преподаватели в БНР Академията. Те преминават през специално обучение за придобиване на лекторски умения и научават как най-ефективно да предават своите професионални знания и опит на по-млади колеги, работещи в националното радио от по-скоро. Курсът е организиран от дирекция „Международно сътрудничество“ на БНР и е реализиран със съдействието на EBU Academy и финансовата подкрепа на Програмата за партньорство на EBU. Обучението се води от Фредерик Франц – бизнес мениджър „Квалификации“ в EBU Academy и Жером Годфроа – популярен радиоводещ във Франция и преподавател във Висшето училище по журналистика в Монпелие. В края на март 2014 г. е проведен конкурс-събеседване с кандидатите за участие в Първия майсторски клас по радиожурналистика на БНР Академията. Според регламента на конкурса са селектирани 12 участници, които се дипломират през октомври 2014 г. след няколкомесечно обучение в девет различни квалификационни модула – „Глас и писане“, „Събиране на новини“, „Интервю“, „Репортаж“, „Кратки новини“, „Етика и деонтология“, Радио 2.0 и уеб, „Бюлетин“ и „Фийчър“

През юни 2015 г. се дипломира вторият випуск на БНР Академия с 12 участници, като към изучаваните модули e добавен още един – „Технически умения“, а цялостната програма на Майсторския клас по радиожурналистика e доразвита и усъвършенствана.

Като продължение на двата успешни випуска на БНР Академията, дипломирани през октомври 2014 г. и юни 2015 г., ръководството на БНР възлага на дирекция „Международно сътрудничество“ да планира и подготви провеждането на Трети майсторски клас по радиожурналистика през 2016 г. (февруари-юни). Участниците в него постигат много добри изпитни резултати, а впечатленията на лекторите за професионалното ниво на курса са отлични.

На 19 май 2017 г. се дипломира Четвъртият майсторски клас на БНР Академията. В него участват 12 млади журналисти – редактори, репортери и водещи на предавания, които работят в различни програми на БНР. Те са избрани чрез конкурс, проведен през ноември 2016 г. Финалният им изпит е на 17 и 18 май, а членове на изпитната комисия са Мартин Минков, програмен директор на БНР, Васил Велев, директор на програма „Хоризонт“, Антон Митов, директор на дирекция „Архивен фонд“, както и две от лекторките в БНР Академията – Елиана Захариева и Невена Праматарова.

От 21 до 23 ноември 2017 г. в БНР се състоя обучение на четирима нови лектори: Николай Петров, Николета Атанасова, Силвия Великова и Цвети Радева, като целта е да се обнови и обогати лекторския състав на БНР Академията с още колеги с богат журналистически опит и висок професионализъм. По време на обучението Фредерик Франц ги въведе в методологията Train X, с което им даде знания и конкретни умения за разработване на квалификационни програми, подготовка на материали за обучение, успешно провеждане на квалификационни курсове, оценяване на постигнатите резултати и т.н.

По време на Петия майсторски клас на БНР Академията в продължение на пет месеца (февруари-юни 2018 г.) се обучават 10 радио журналисти в десет дисциплини. Дипломите на участниците са връчени на тържествена церемония на 5 октомври 2018 г. пред Първо студио на БНР. Петя Михова от Радио Бургас, която постигна най-висок резултат, благодари от името на участниците в майсторския клас: „От колегите си в Радио Бургас и от преподавателите в БНР Академията съм научила много. Най-важно е вниманието към детайла и работата в екип.“ Програмният директор на БНР и председател на изпитната комисия Мартин Минков поздрави дипломантите: „Това беше още един успешен курс, чиито добри резултати са в показаното на финалния изпит от участниците в тази наша пета академия и, разбира се, в наученото от лекторите, които са изявени практици в системата на БНР“ – каза той на официалната церемония.

Така в рамките на пет години в БНР Академията са обучени общо 57 радиожурналисти, работещи в различни програми на БНР: програма „Хоризонт“, програма „Христо Ботев“, Радио България, Радио София, Интернет радио Бинар и регионалните станции във Видин, Варна, Шумен, Пловдив, Благоевград, Кърджали, Бургас. Този проект е индикация за необходимостта от професионална квалификация за младите журналисти в БНР, а също така и за ползата от по-тясното общуване между колеги от София и страната, за да обменят идеи и „да си сверят часовника“. Майсторските класове преминават в атмосфера на колегиалност и сътрудничество. Степента на удовлетвореност на курсистите от участието им в това обучение също е висока по отношение на съдържанието на квалификационните модули, придобитите журналистически умения и знания, ползата от обучението за професионалното им развитие.

За важността на проекта „БНР Академия“ един от лекторите – Елиана Захариева посочва: „Когато един млад човек започне работата си, е много важно да има до себе си колега, който да му подаде ръка. В радиоучилището се учим точно на това: как  да застанем пред хората, как да изградим мостовете към тях, за да ги въведем в радиотрадицията и ценностите на БНР.  Надяваме се, че проектът ще продължи  да се разширява. Ще очакваме, че през следващите години към нас ще се присъединят и колеги от други медии.“

Посланията на Фредерик Франц и Жером Годфроа към колегите са: „Истинският лидер е този, който може да накара обикновени хора да постигат необикновени неща. Тайната на добрия радиожурналист е не да говори на 100 000 души или на милионната си аудитория, а да създава усещането, че говори на един човек, умножен по милион. Това е ключът.“

Участници в Първи випуск на Училище за радио в БНР – 2014 г
Участници в Първи випуск на Училище за радио в БНР – 2014 г
Преподаватели и участници във Втори випуск на Училище за радио в БНР – 2015 г.
Преподаватели и участници във Втори випуск на Училище за радио в БНР – 2015 г.
Преподаватели и участници в Трети майсторски клас на БНР Академия – 2016 г.
Преподаватели и участници в Трети майсторски клас на БНР Академия – 2016 г.
Участници в Четвърти майсторски клас на БНР Академия – 2017 г.
Участници в Четвърти майсторски клас на БНР Академия – 2017 г.
Преподаватели и участници в Пети майсторски клас на БНР Академия – 2018 г.
Преподаватели и участници в Пети майсторски клас на БНР Академия – 2018 г.