Микрофон

По скàлата
на радиото
светът е сместен целия
в един квадрат
като в магичен циферблат
една стрела ще се прицели
от полюса
до полюса
и –
бликнал
из
бездънните предели,
преградите
прелитнал
и кънтящ
във трепетната гръд на апарата –
ще се обади
гласът
на всеки
земен град.
(Пантелей Матеев)

Чрез магическото чудо на века наречено Радио, гласът на всеки земен град се чу и у нас. Неговите антени свързаха дома с етера на големия свят. То прокара пътя на музиката и театъра, като излезе от концертните и театралните зали и провокира нови жанрове. Стана причина за нова творческа енергия създала прекрасни произведения от талантливи творци.
Не са малко песните и стихотворенията, посветени на Радиото. Споделяме емоцията от слушането на „глас верен, очакван, желан“.

Един голям радиочовек – Тихомир Бенчев, допринесъл много с архитектурните си проекти за изграждането на студийната база на БНР и със свое запомнящо се място в екипа на предаването „Спорт и музика“, изпълнява поема, посветена на 70-годишния юбилей на Радиото, запис от 2005 г.:

За своята 70-годишнина Радио България – предаванията за чужбина на БНР, получава като подарък песен по стихове на редактора Христо Попов и музика на композитора и музикален редактор Димитър Николов в изпълнение на вокално-инструменталната група „Радио България“. „Радио’70“ – запис от 2006 г.:

Дори и най-сериозните теми са немислими без хумористичен привкус, закачка, намигване към миналото и поглед към бъдещето. Редакторът, поет и сатирик Димитър Арабаджиев, работил преди и в Детско-юношеската редакция на БНР, през 1983 г. разказва в стихотворението си…

В хумористичен стил е и футуристичната картина на радиото, „нарисувана“ от писателя сатирик и драматург, дългогодишен редактор в редакция „Хумор, сатира и забава“ на Националното радио Любомир Пеевски. Пред микрофона на „радиокомбайна“ са артистите Татяна Лолова и Петър Пейков. Запис от 1983 г.:

80-годишнината на „Старата къща“ вдъхновява известния ни композитор и бивш директор на програма „Христо Ботев“ Стефан Димитров за написването на песен с автори на текста Александър Петров и Иван Тенев, аранжимент Пламен Велинов, изпълнена и записана през 2015 г. от сборна формация от български поп и рок певци и вокална група „Радиодеца“.