Преди 30 години на 19 януари в сградата на френското посолство в София се състоя една знаменателна среща, останала в най-новата ни история като „Закуската на Митеран с български интелектуалци“. Като далечна и, разбира се, случайна алюзия можем…

„Нашата държава страда не толкова от слабите партии, колкото от некултурността на политическите мъже, които са неспособни да съзрат задачите, поставени от националното и обществено развитие на България. Държавата има нужда от едно обществено мнение достатъчно просветено,…

Иван Спасов (17 януари 1934 – 22 декември 1996) е една от ярките личности на българския ХХ век. Завършил хорово дирижиране в класа на проф. Георги Димитров и усвоил принципите на свободното интерпретиране на композирането при именития…

Ако не можеш да полетиш, тогава тичай, ако не можеш да тичаш, тогава върви, ако не можеш да вървиш – пълзи, но каквото и да правиш, трябва да продължаваш да се движиш напред Днес се отбелязват 90…

На Фол Любимата дева изпрати ни на път в теменужни зори, целуна за подвиг челата ни, по къдрица ни подари. Взе лилия, в слънце потопи я и хвърли я през планини… Ний вдигнахме своите копия на път…

Потомък на знатен Старозагорски род, описан в енциклопедии и оставил следа в българската история в различни сфери като медицина, политика, право, театър, музика, история, армия, литература, кино, дипломация, Иван Стоянович (29 януари 1930 – 10 януари 1999)…

От общо 60 церемони по връчване на наградата „Спортист на годината“ за борба са присъждани 17 първи отличия – 8 за класически стил и 9 за свободен. През 2018 година първото отличие отново е връчено за българските…

Дълги години Николай Райнов е единственият преподавател по „История на изкуството“ в Художествената академия. Той оставя трайни следи в модерното развитието на българското изкуство. „Един от първите ми учители и който едва ли знае, че аз съм…

Как да приготвим за новогодишната трапеза прочутото блюдо задушен див заек? Нищо по-просто от това. Най-напред купуваме един обикновен питомен заек. После го отвеждаме на дискотека или в продължение на 24 часа в домашна обстановка го оставяме…