В началото на февруари 1997 година България е на ръба на гражданска война – стачките и демонстрациите заради тежката икономическа ситуация продължават, политическата криза се задълбочава, а работата на Народното събрание е блокирана. На 22 януари 1997 година Петър Стоянов, новоизбраният президент от Съюза на демократичните сили (СДС), встъпва в длъжност. Той незабавно започва консултации с политическите сили за съставяне на правителство, като връчва проучвателен мандат на най-многобройната партия в парламента – Българската социалистическа партия (БСП).

„Втората“ демократична революция

4 февруари 1997 година е денят на развръзката на политическата криза, след продължителните протести срещу управлението на правителството на Жан Виденов. За неуспеха на проведените консултации с политическите опоненти и невъзможността да се начертае път за излизане от кризата говори вътрешният министър Николай Добрев, в интервю за БНТ.

„Страната днес осъмна с блокирани пътища и градове, и с парализираща икономиката стачка. Около 17 часа студентите започнаха да вдигат блокадите по всички кръстовища в София. …Нови барикади израснаха днес по пътищата около град Раднево, прохода Шипка, Перник, Хасково, Ямбол, Добрич. Блокирани бяха и градовете Стара Загора и Лом. Подобна е обстановката и в други райони.” С тези встъпителни думи започват новинарските хроники на Българската национална телевизия (БНТ) преди 25 години.

В същото време Николай Добрев заявява пред журналистите, че полицията няма да упражнява насилие срещу демонстрантите.

„Аз няма да прилагам сила срещу гладни и законно протестиращи хора, макар че натискът сега е жесток. Някой ден ние (България) трябва да станем държава.“

„Втората“ папка

В началото на деня лидерът на БСП Георги Първанов и предложеният за премиер от БСП Николай Добрев отиват на „Дондуков“ 2, за да представят проекто-кабинета на президента Петър Стоянов. И тук вече версиите на участниците в срещата сериозно се разминават.

В интервю за предаването „Плюс-минус“ на Нова телевизия, през 2014 година синът на Николай Добрев, Кирил Добрев, изяснява първата версия за „втората“ папка.

Втората версия е на президента Петър Стоянов, който заявява в книгата на Йордан Василев „Това се случи пред очите ми“.

„Днес упорито се лансира тезата, че Първанов и Добрев носели две папки: едната с новия кабинет, а другата – празна. Освен че няма нищо общо с истината, тази теза е и смешна до нелепост. Ако беше така, не е ли очевидно, че щях да предпочета празната папка, с отказ от мандата и да изляза незабавно с нея пред хилядите хора, които бяха обкръжили сградата на „Дондуков“ 2, да размахам папката и да им кажа: „Вие победихте, БСП току-що се отказа от властта.“ Само че аз не можах да произнеса тази фраза на 4 февруари в 12.00 часа, защото, уви, празна папка нямаше.“

Третата версия е на журналистите, които следят развитието на събитията през целия ден. Те обобщават, че първоначално внесената на срещата при президента папка е съдържала имената на предложените за министри в кабинета на Николай Добрев. Тогава Петър Стоянов отказва да приеме предложения състав на втория кабинет на БСП и насрочва заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Междувременно БСП провежда пленум, на който социалистите решават да върнат мандата. Новината официално е съобщена едва след края на продължилото 3 часа заседание на КСНС. На този съвет е занесена „втората“ папка, в която се съдържа отказа за изпълнението на връчения мандат.

В презаписа от живото излъчване на радио „Експрес“ след консултативния съвет е прочетено и съобщението за съгласието между политическите партии, което ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на опозицията Иван Костов се обръща към протестиращите, за да потвърди успешната развръзка, президентът Петър Стоянов обобщава завършилия Консултативен съвет за национална сигурност и върнатия (неизпълнен) мандат на БСП.

Протестите и блокадите в страната трябва да бъдат прекратени. Всички политически сили се съгласяват да скрепят договореностите с декларация за национално съгласие.

Ясната картина на бъдещето

Назначеното служебното правителство Стефан Софиянски (дотогава кмет на София) започва подготовката за предсрочните парламентарни избори на 19 април 1997 година. Политическите сили подписват споразумение за запазване на социалния мир, въведен е валутен борд в България и е подадена молбата за членство на България в НАТО.

24 години след събитията, които поставят началото на демократичното развитие на страната, в предаването „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ полическият психолог проф. Антоанета Христова анализира настоящата ситуация, отново в условията на тежка парламентарна и здравна криза, когато „върховенството на правото“, „европейската и евроатлантическа перспектива“ за развитие на държавата са силно компрометирани, а политическата зрялост сякаш отсъства.