Йордан Йовчев в коронната си дисциплина халкиБГНЕС
Йордан Йовчев в коронната си дисциплина халки

Йордан Йовчев е първият българин с по два медала от две олимпиади и двукратен световен шампион (земя и халки) по спортна гимнастика. Той е и единственият гимнастик, който записва участие на шест олимпиади.

Роден е на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Първите си крачки в голямата гимнастика прави на седем години при треньора Живко Добрев. По-късно израства при Иван Славчев. В националния отбор негов треньор е Милко Танкушев.

      Йордан Йовчев за спортния си път в интервю на Миглена Иванова от 2015 г.

След Олимпийските игри в Атланта 1996 Йовчев остава да живее и работи в Америка. Там съпругата му Боряна ражда сина им Джордан. Въпреки многократните покани да се състезава за САЩ Йовчев, който беше и президент на Българската федерация по спортна гимнастика, остава в националния отбор на България и печели четири световни титли и четири олимпийски медала. Има и европейско злато на халки от шампионата в Патра през 2002 г. Многократно е заставал на стълбичката на призьорите на световни и европейски първенства.

Въпреки четирите си световни титли Йовчев така и не успява да спечели златен медал от олимпийски игри. На Олимпиадата в гръцката столица през 2004 г. българският гимнастик изиграва перфектно съчетанието си на халки, но съдиите го ощетяват, като правят скандален реверанс към домакините и „подаряват“ златото на гърка Димостенис Тамбакос. Втори остава Данчо, а трети – легендарният Юри Кеки. На утешенията на всички, че действителният олимпийски шампион очевадно е той, отговаря кратко: „Да, но не съм!“ Впрочем неведнъж е казвал, че с Тамбакос са приятели.

„Нямам златен олимпийски медал, но хората ме помнят и знаят и това признание изключително много ме радва“, споделя Йовчев, след като е удостоен със собствена звезда в Алеята на славата в София.

      Йордан Йовчев можеше и да не се качи на стълбичката в Атина, става ясно от отговора му на слушателски въпрос в предаването „12+3“ през 2004 г.

Класира се за петата си поредна олимпиада – в Пекин през 2008 г., където успява да влезе във финала на коронната си дисциплина халки и да завърши на 8-мо място. После именно на олимпийската квалификация в началото на 2012 г. именитият ни гимнастик влиза в историята на своя спорт като единствен състезател, който участва на шест олимпиади. Йордан Йовчев бе избран от БОК за знаменосец на олимпийската ни делегация на откриването на Игрите в Лондон 2012. Прекратява спортната си кариера през 2013 г. с бенефис в софийската „Арена Армеец“.

Кои са другите носители на наградата, присъждана всяка година на най-добрия български спортист