Марсел Селие

95 години от рождението на продуцента на „Мистерията на българските гласове“

Музикалният изследовател Марсел Селие – швейцарски инструменталист, етномузиколог и музикален продуцент, е човекът, който представя на света изпълненията на Ансамбъла за народни песни на Българското радио (станал световноизвестен с името „Мистерията на българските гласове“) и на Георге Замфир – румънския панфлейтист и изпълнител на традиционния фолклорен инструмент най. Той посвещава голяма част от живота си на българския фолклор в едно музикално пътешествие, което води началото си от средата на миналия век, когато Катрин и Марсел Селие за първи път чуват народни песни, излъчени по БНР – музика, която пленява сетивата им и свързва живота на семейството им с „тайнството на българските гласове“.

Сътрудничеството на Марсел Селие с Българското национално радио започва с откупуването на няколко записа за радиопредаване, което е посветено на българското хорово пеене. 30-минутните радиоемисии се излъчват веднъж месечно от 1960 до 1990 година.  Още тогава името „Мистерията на българските гласове“, което Катрин Селие дава на предаването, се превръща в запазена марка за Марсел Селие. Историята допълва диригентът на едноименния хор проф. Дора Христова в музикалното предаване на програма „Хоризонт“ „Пъстра шарения“. Записът, който е съхранен в Златния фонд на БНР, е от 2014 година.

В продължение на 25 години Селие изследва българското песенно творчество – слуша и избира образци на вокалния фолклор: хорови изпълнения, обработен фолклор, автентични записи, хармонизации и много други различни пиеси. И заедно с етномузиколога Румяна Цинцарска реализира окончателния подбор на песните, които ще бъдат включени в плочите от поредицата „Мистерията на българските гласове“.

През 1975 година се появява и първият албум със заглавие „Мистерията на българските гласове“. „Тази плоча беше елитарна. За 10 години успяхме да продадем около 10-12 хиляди плочи“, обобщава Селие. Следват още 12 години проучвания и внимателна селекция за втори албум, който печели „Грами“ (1989) на 32-то издание на годишните музикални награди, в категория „Фолклор“ – „Най-добър албум с традиционен фолклор“. Две години по-късно и трета плоча получава номинация в същата категория.

„Именно обработките, които българските композитори правят на Вашите фолклорни съкровища, им придават едно съвсем друго измерение, за което и аз съм работил при създаването на „Мистерията на българските гласове“, с вълнение разказва Марсел Селие на срещата си с българските композитори през пролетта на 1990 година след получаването на наградата „Грами“.

Издадени са трети и четвърти албум от поредицата, в която най-много записи има хорът на Българското радио и телевизия. В четвъртата плоча – „Ритуал“, която представя коледарски и лазарски песни, изпълненията са единствено на хора на Българската национална телевизия с диригент Дора Христова. В останалите плочи са включени и изпълнения на хоровете „Филип Кутев“, „Тракия“, „Пирин“ и на хоровете на ансамблите „Толбухин“ (днес „Добруджа“) и „Родопа“. Със свои обработки присъстват едни от най-изявените български композитори-фолклористи – Николай Кауфман, Красимир Кюркчийски, Филип Кутев, Георги Минчев, Христо Тодоров, Стефан Драгостинов и Петър Льондев.

Благодарение на продуцентския усет на Марсел Селие, „Мистерията на българските гласове“ днес е световно признат феномен. „Влиянието и непреходната популярност на автентичното народно творчество продължава и в наши дни, като достига и до все по-млади хора, които се превръщат в почитатели на българския фолклор“, разказват в интервю за БНР през 2014 година Катрин Селие и синът ѝ Александър.

През 2014 година Българското национално радио удостоява посмъртно Марсел Селие с голямата награда „Сирак Скитник“ за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света.

 

„Когато семейството ни се събираше или имахме гости, слушахме музиката, която той беше открил и записал. В продължение на 60 години българската музика обогатяваше живота му. Благодарение на всичко, което той правеше за популяризирането на  „Мистерията на българските гласове“, милиони хора по света обикнаха България. Бихме искали да благодарим на всички певци и композитори, както и на Българското национално радио, че през 70-те години ни откриха невероятните записи на българската музика, излъчвани в неговия ефир. Чудото продължава и днес!“ – тези думи на признателност и благодарност произнася от името на семейството си по време на церемонията Александър Селие.