Лили Атанасоваliliatanasova.wordpress.com

„Обичам изкуството във всичките му разновидности, като разбира се, музиката над всичко, тя е моят остров на радостта в живота. Обичам семейството, приятелите си, както и многобройните си ученици.“

Проф. Лили Атанасова, пианист и клавирен педагог (15 ноември 1921 – 31 януари 2004) е родена в семейство, в което всеки ден звучи музика. Нейният баща Георги Атанасов, следвал пиано и композиция при проф. Цимерман в Прага, е учител по музика и композитор на детски песни и оперетки. От него получава първите уроци по пиано и години по-късно споделя, че е имала щастието да расте в една стимулираща творческа атмосфера, в която е имало обич и добронамереност. Тринайсетгодишна постъпва в Музикалното училище в София и до края на следването си учи при акад. Андрей Стоянов. „За развитието ми като музикант и педагог дължа извънредно много на моя професор“, признава Лили Атанасова. Първият си самостоятелен концерт тя изнася на 15-годишна възраст, следват съвместни изяви като камерно дуо с цигуларката Елена Генева, нейна приятелка и състудентка.  В интервю от 2001 година на Наталия Илиева, музиколог и журналист в БНР, Лили Атанасова говори своите учители:

Андрей Стоянов е поощрявал младата и талантлива пианистка да концертира активно, но тя избира пътя на педагог. През 1946-та става редовен преподавател в Музикалното училище, а година по-късно и негова асистентка в Музикалната академия. Сред първите ѝ ученици са Павлина Бешкова, Милена Куртева и Тихомира Бъчварова. Лили Атанасова съчетава успешно педагогическата работа с концертна дейност. Заедно с пианистката Снежана Барова са избрани да представят България на Шопеновия конкурс във Варшава през 1949 година. Лили Атанасова е отличена с диплом. Изключителен интерпретатор на творби от Шуберт, Шуман, Брамс, Бетовен, пианистката е сред най-изявените шопенисти в България. „Нейният изумителен Шопен, подчертано лиричен, с великодушно оцветен тон, с чувство за мярка – никаква емоционална преиграност, с дълбочина, без празна виртуозност, без излишен блясък, без фалшива сантименталност“, пише Наталия Илиева в книгата за проф. Лили Атанасова, посветена на 95 години от рождението ѝ.

Лили Атанасова свири Шопен, Фантазия-импромптю оп. 66, запис в Първо студио на БНР, 1955 година:

Последният рецитал на Лили Атанасова е отново с Шопенова програма – изпълнява четири скерци и балади. Годината е 1972-ра, а концертът се превръща в събитие в културния живот на столицата. Творческо сътрудничество и приятелство свързва Лили Атанасова с цигуларя Владимир Аврамов. Заедно изнасят десетки концерти пред българската публика, в които представят сонатни цикли от Моцарт, Бетовен и Брамс. Дуото взима участие в Първия международен фестивал на камерната музика в Пловдив. „Удоволствие е да се музицира с нея. Добър състав бяхме, тя беше винаги уравновесена, спокойна, умна, целенасочена“, казва проф. Владимир Аврамов в запис, част от Златния фонд на БНР.

Като педагог, Лили Атанасова изнася заедно със студентите си концертни програми, трудни и амбициозни: всички клавирни сонати на Бетовен, интегрално представяне на творчеството на Барток и др. Сред тях има и с премиерни творби за България: деветте сонати на Прокофиев, както и с десетте Скрябинови сонати, изпълнени от Атанас Куртев.

Атанас Куртев, възпитаник на Лили Атанасова я определя  като „артист и педагог по призвание“ и пояснява: „Нашата професорка високо ценеше изпълнителската воля и сценично присъствие, мисловната логика и темперамента.“ Чуйте какви са уроците в клавирното майсторство, които проф. Куртев е научил от нея – запис от 2001 година:

Обожавана от учениците си, години наред Лили Атанасова отдава цялата си енергия и професионализъм на тях. Подкрепя ги, насърчава ги. „Умееше да открие таланта, да го съхрани, стимулира, направлява по пътя на цялостното хармонично развитие. Беше непримирима в стремежа към високи изпълнителски постижения“, си спомня Тихомира Бъчварова в радиопредаването „Кабинетът на музиканта“ през 1996 година.

Трябва да добавим и още няколко щрихи към работата на Лили Атанасова като педагог и общественик. Тя е била декан на Инструменталния факултет и заместник-ректор на Музикалната академия в продължение на 14 години. Участник в жури на различни конкурси, председател на Международния фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова“ в Плевен.

Над 45 години е педагогическата дейност на Лили Атанасова. Сред възпитаниците ѝ са: Гина Табакова, Евгения Симеонова, Теодора Нестророва, Цветелина Димчева, Богомила Няголова, Виктор Чучков, Майер Франк, Анжела Тошева и много други.

В запис от честването на нейния 80-ти рожден ден през 2001 година в залата на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, Лили Атанасова казва: „Много бих желала моите ученици да бъдат като опора на музикалния живот, да го носят, да събират публика, да бъде изкуството навсякъде.“

Редакция и изображение: Меглена Димитрова