Седмичното предаване на програма „Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” (неделя, от 20 до 22 ч.) празнува 25-годишнина. То е сред най-популярните музикални предавания в радиоефира. Обичано и търсено е от аудиторията, защото чрез него меломаните могат да следят не само премиерите и новините от българските театри и най-престижните европейски и световни сцени, но и да се срещнат отблизо с големите оперни звезди като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Соня Йончева…

„Каста дива“ позволява на слушателите си и да надникнат зад кулисите, през погледа на всички, които създават магията на един спектакъл – режисьори, хореографи, художници, гримьори…,  да чуят и техните разкази за големите артисти. „Каста дива” говори за музикално-сценичните изкуства динамично и интересно за всички, като същевременно успява да накара всеки слушател да се почувства специален гост в театъра.

      Звуковата емблема на „Каста дива” – прочутата ария из операта „Норма” от Винченцо Белини

 На 6 март 1993 г. Олга Камбурова (1960-2016) и Красимира Йорданова създават новото предаване за опера, балет, оперета и мюзикъл на основата на дотогавашните оперни концерти в събота преди обед по програма „Хоризонт“. Опитният и ерудиран музикален журналист Красимира Йорданова (вдясно на сн.) е редактор на „Каста дива” от създаването на предаването до днес. От 1963 г. работя в Българското национално радио. В редакцията „Оперна музика“ премина цялата ми кариера. Работила съм във всички програми – „Хоризонт”, ”Христо Ботев” и „Орфей”, изготвяла съм стотици концерти и предавания, директни излъчвания на оперни спектакли от цялата страна, разказва Красимира Йорданова. Първата водеща на „Каста дива” е Олга Камбурова.  Радиото трябва да е храм, от който да бъдат изгонени търговците, а ние допуснатите в храма, трябва да имаме един Бог – истината, свободата, красотата, хармонията, беше нейното мото. Освен голямата професионална отдаденост и харизма, нейна силна характерна черта беше иновативната нагласа, която намери своето продължение в сегашната водеща на предаването Росица Кавалджиева (репортер в екипа от 1998 г., водещ от 2008, на сн. вляво). Много съм щастлива да работя с такъв авторитет като Красимира Йорданова и заедно да съчетаваме силата на традицията и иновативните идеи, споделя тя. От 2010 г. разширените репортажи на Росица Кавалджиева от музикални фестивали в България, Беларус, Гърция, Израел, Австрия, Полша, Германия, Япония, Малта, Кипър, Франция, Унгария обновиха облика на „Каста дива“ като предаване за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, което беше силно адмирирано от слушателите.

През последните 10 години важна характеристика на „Каста дива“ е „интерактивността“, тясната връзка с аудиторията чрез седмични музикални загадки с награди, томболи за билети за спектакли и концерти, приемане на слушателски музикални желания и ежегодна национална анкета „Любимите ви…“.

През 2008 г. „Каста дива” инициира първата национална анкета в сайта на Българското национално радио – „Любимите ви оперети”. Ежегодната анкета дава възможност на слушателите да изразят своите музикални предпочитания, както и да спечелят награда и служи като медиатор между публиката и музикалните театри. През годините научихме с интерес, че любимата оперета на българската публика е „Царицата на чардаша” на Имре Калман, любимият балет – „Лебедово езеро” на Чайковски, любимият мюзикъл – „Моята прекрасна лейди” на Фредерик Лоу, любимият оперен хор – Хорът на евреите от „Набуко” на Верди, любимият тенор на ХХ век – Лучано Павароти, любимият български оперетен артист на ХХ век – Видин Даскалов, а големите награди – електронен четец за книги, аудио система, екскурзии до Виена, Будапеща, Италия, Дубай, бяха спечелени от слушатели от Варна, Русе, София и с.Маревци, Ловешко.

Томболите за билети за спектакли и концерти дават възможност на слушателите да посещават безплатно различни музикални събития и по свое желание да споделят впечатленията си от тях пред микрофона на „Каста дива“. Все повече слушатели изразяват желание и придобиват увереност да изразяват мнението си в предаването. Това дава различни и интересни гледни точки към музикалните събития, освен тези на професионалните репортери, и е част от мисията на предаването на обществената медия.

През последните пет години важна характеристика на предаването „Каста дива” е представянето на образователни проекти, насочени към музикалното възпитание на най-малките слушатели, и разработването на собствени благотворителни проекти. През 2013 г. екипът на предаването (в партньорство с книжарници „Хеликон”) дарява книги на младежи, лишени от родителска грижа. На 30 април 2014 г. „Каста дива” (в партньорство с Балет „Сюиви”) организира първия балетен спектакъл на сцената на Първо студио на БНР – „Палечка”, специално за малчуганите от Дома за деца в предучилищна възраст, лишени от родителска грижа, в София. След това провежда благотворителна кампания в подкрепа на построяването на първия в България възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания.

От 2013 г. „Каста дива” празнува рождените си дни със спектакъл и/или благотворителна инициатива. В юбилейния концерт-спектакъл по повод 20-годишнината на предаването в Първо студио на БНР участваха най-големите звезди на Софийската национална опера и Националния ни балет, на Националния музикален театър „Стефан Македонски” и Балет „Арабеск”, както и най-малките възпитаници на балетната школа „Маша Илиева”. Предаването получи топли поздрави от световноизвестните български оперни певици Райна Кабаиванска и Анна Томова-Синтова, поздравителни адреси от директорите на Варненската опера и Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Сред гостите на юбилея бяха директорите на Софийската национална опера и балет, на Националния музикален театър „Стефан Македонски”, на Русенската и Старозагорската опера, ректорът на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, артистичният директор на Празниците на изкуствата „Аполония“ и др. На следващите си рождени дни „Каста дива” заведе малки и големи слушатели на спектакли и концерти, а също така организира концерт в Дома за ветерани на културата и изкуството.
На 25-я си рожден ден предаването „Каста дива“ дари пъстри детски книжки на Педиатричната клиника на Университетската Александровска болница.
Мотото на „Каста дива” е едно предаване, което прави живота по-хубав!