През 1949 г. група ентусиасти основават в Радио София Физкултурен колектив, с което поставят началото на организиран спортен живот. През следващата година се провеждат първите спортни и туристически прояви. Първите представителни отбори успешно участват в редица първенства и турнири. Добри резултати постигат и спортните секции по шахмат, тенис на маса, плуване и ски. Първенствата, организирани от Старата къща по това време, се превръщат в малки спортни тържества за радиоработниците.

Разнообразните спортни събития и инициативи през годините – първенства, турнири, спортно-туристически празници, спартакиади, походи, екскурзии, излети и др., допринасят за масовото развитие на физкултурата, спорта и туризма сред радиослужителите.

Първата лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио София се провежда през 1963 година. В нейните 41 издания – до 2003 г., скоростните си умения са премерили повече от 40 хиляди ентусиасти от страната и чужбина. От 1990 година с идеята да разшири кръгът на участниците и любителите на спорта, обиколката се организира под патронажа на председателя на Българския олимпийски комитет Иван Славков и председателя на Комитета за младежта, спорта и физическото възпитание Цвятко Барчовски.

По-късно обиколката прераства в крос „Здраве“, организиран от столичния спортен клуб „Олимпиец“, спортен клуб „Ефир“ на БНР и столичния Клуб на спортния деятел. Председател на организационния комитет е членът на Международния олимпийски комитет проф. Иван Славков. Промяната дава свои резултати и в следващите 13 години в щафетата участват състезатели от различни възрасти – най-младият е на 6 години, а най-възрастният стартира през 1997 г. и това е 82-годишният Данаил Данаилов.

През 2015 година, след 12 годишно прекъсване, беше проведена лекоатлетическа щафета за любители, посветена на 80-годишнината на Българското национално радио. 25 отбора пробягаха трасето от 800 метра, като от тях 13 бяха от програмите на обществената медия.

 

автор на снимките: Мирчо Сливенски