Ани Бакалова и Стефан Данаилов в сериала „На всеки километър“, 1969 г.
Ани Бакалова и Стефан Данаилов в сериала „На всеки километър“, 1969 г.

Позната и призната като добър творец, но винаги встрани от светския шум и суета. Всеки имал удоволствието да се срещне с Ани Бакалова (1940 – 2016) чрез ролите ѝ, няма как да не е забелязал нейния харизматичен и завладяващ талант.
„Професията ми даде много“, откровена е Ани Бакалова. „Много хора са лишени от възможността да бъдат някой друг. Защото на всеки му се иска да бъде по-различен понякога – по-красив, по-умен, по-лош… Да бъде нещо друго. Никога не ме е гонило това. Никога не съм искала да блесна с нещо в живота, защото всичко, което човек може да пожелае, аз съм го имала на сцената. И това е невероятно богатство. Всяка нова роля, всяко ново нещо, която минава през тебе те обогатява и възпитава. Затова в моето възпитание много сериозна роля има моята професия.“
Родената в София Ани твърди, че е имала щастливо детство, необременено от системата. Свири на пиано и пее в хор „Бодра смяна“, с който обикаля света. Едва 17-годишна е приета в специалността „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ, в класа на проф. Кръстьо Мирски. Дебютът ѝ е на сцената на Бургаския театър в ролята на Катинка от „Хъшове“ на Иван Вазов. След 3 театрални сезона край морския бряг е поканена и става част от трупата на Народния театър. Но голямата ѝ любов се оказва театър „Сълза и смях“, където постъпва на 25 години и работи до края на активната си театрална кариера.
Носител на множество награди и държавни отличия в годините, Ани Бакалова се превърна в една от култовите фигури на родната ни сцена и кино. Чуйте ефирната среща на Богдана Костуркова с актрисата с пленителна усмивка и богат характерен глас.

      Бъди почтен, не лъжи зрителя, партньорите си и бъди всеотдаен до край е творческото кредо на Ани Бакалова - запис 2012 г.

Още от „Хайде на театър“