1966 г. Международна колоездачна обиколка – под връх „Шипка“. Първо директно предаване, с микрофона – Петър Милушев.Личен архив на Петър Милушев
1966 г. Международна колоездачна обиколка – под връх „Шипка“. Първо директно предаване, с микрофона – Петър Милушев.

От 1995 година 2 юли се отбелязва като Международен ден на спортния журналист.

На този ден през 1924 година в Париж е създадена Международната асоциация на спортната преса. Първият конгрес на асоциацията е проведен през лятото на същата година, от 1 до 3 юли, с участието на представители на 29 държави. Осем от тях – Франция, Белгия, Швеция, Италия, Полша, Унгария, Германия и Австрия са считани за страни учредителки. Днес асоциацията обединява почти 150 национални съюзи.

Традициите на спортната журналистика в Българското национално радио имат своята история. Едно от най-слушаните и обичани радиопредавания в националния ефир – „Спорт и музика“ на програма „Хоризонт“ на БНР, се излъчва близо 60 години без прекъсване от създаването му. Това го прави най-старото предаване в българския ефир изобщо, не само спортно.

Началото е през 1963 година. Тогава пред микрофона сядат основателят на спортната редакция Петър Петров, когото приятелите наричат Старото Петре, и Петър Милушев. Милушев е човекът, когото можем да наречем „бащата“ на „Спорт и музика“. Три години по-рано той е командирован на Олимпиадата в Рим. Там посещава едно от спортните студиа на RAI. Силно впечатление му прави темпераментен коментатор със слушалки, който седи пред пулт с двайсетина бутона и непрекъснато ги превключва. Става ясно, че той е в директна телефонна връзка със стадионите и залите, където се провеждат Игрите, и включва репортерите в най-интересните моменти. От време на време се пуска и музика. След завръщането си в България Милушев решава, че италианската идея може да бъде „открадната“. В началото „Спорт и музика“ започва да включва по един-два мача от футболното ни първенство – Боби Симеонов и Любен Попов предават от софийските стадиони. По-късно се присъединяват Митко Чуков, Николай Галов, Емил Александров и Васил Атанасов от Пловдив, Митко Гогошев и Стефан Янев от Варна, Сава Тончев от Шумен. С годините екипът се разраства и постепенно в него влизат още незабравими гласове. Пред микрофона на “Спорт и музика“ са заставали изтъкнати журналисти, сред които Петър Милушев и Петър Петров (създателите на предаването), Калин Катев, Емил Кожухаров, Асен Минчев, Радослав Янкулов, Тихомир Бенчев, Руслан Райчев, Красимир Луканов, Николай Веселинов, Теодор Черешев, Ивайло Герчев, Иван Пашов, Огнян Симеонов, Светослав Костов, Борислав Нинов, Илиян Христов.

Да си припомним първите години…

Страници от радиоефира: „Спорт и музика“ – страст и емоции в ефира