Централен елемент на фоайето са единадесет кристални полилеи, наподобяващи съзвездия с блестящи луни и сателити, а в самата концертна зала са инсталирани 21 полилеи, най-големият от които е с диаметър 5,5 м.
Централен елемент на фоайето са единадесет кристални полилеи, наподобяващи съзвездия с блестящи луни и сателити, а в самата концертна зала са инсталирани 21 полилеи, най-големият от които е с диаметър 5,5 м.

Един от най-известните оперни театри в света – Метрополитън опера, е открит на 22 октомври 1883 г. Архитект на сградата, построена на ъгъла на Бродуей и 40-а улица в Ню Йорк, е Кливланд Коди, а инвеститори са няколко богати семейства в града, любители на оперното изкуство. Тяхното намерение било да създадат алтернатива на Музикалната академия на Ню Йорк, а и да имат собствени ложи за всички представления. Първата постановка е „Фауст“ на Гуно, а представлението е подготвено и изпълнено изцяло от италианци, с изключение на двама американски певци. Пее се на италиански, костюмите са внесени от Италия и дори американските певци използват италиански сценични имена. Началото е трудно. През първия си сезон новата опера се изправя срещу силната конкуренция на Музикалната академия и губи над половин милион долара. Въпреки това за сравнително кратък период от време Метрополитън опера успява да се наложи и се превръща в една от най-известните не само в Америка, но и в цял свят.

През 1966 г. операта сменя своя дом. Новата Metropolitan Opera House, която е открита в Линкълн център, е оборудвана с най-добрите технически съоръжения, има по-добра акустика и сцена. В центъра за сценични изкуства „Линкълн“ се намират също Нюйоркската филхармония (New York Philharmonic), Нюйоркската градска опера (The New York City Opera), както и Juilliard School of Music.

Днес Мет опера е една от най-желаните сцени за креативните и талантливи певци, диригенти, композитори, музиканти, режисьори, дизайнери, визуални артисти, хореографи и танцьори от цял свят. Всеки сезон операта в Ню Йорк поставя около 200 спектакъла. Повече от 800 000 души присъстват на тях и още милиони имат възможността да ги преживеят чрез нови медийни дистрибуции и най-съвременни технологии. Програма „Христо Ботев“ на БНР излъчва директно всеки сезон повече от 10 постановки.

А ето и малко повече за една българска следа. През 1989 г. конкурсът за поста концертмайстор на Операта е спечелен от цигуларката Елмира Дърварова.