„Белите“ се гордеят, че са най-старият отбор, съществуващ и до днес в страната. Основите му са поставени преди повече от век на 10 април 1913 г. в София след обединението на спортния клуб „Ботев“ и гимнастическото дружество „Развитие“. Спортният клуб „Славия“ е регистриран за организирана дейност в различни гимнастически и спортни дисциплини. Името на отбора е в чест на славянството, но през годините то е променяно няколко пъти: „Славия‘45“, „Строител“, „Ударник“, ЖСК „Славия“. Цветът на екипите на отбора е запазен и до днес, а изборът му се дължи на една тривиална причина – цената на белия плат е най-ниска. „Белите“ носят много радост на феновете с големите си победи на терен – осем пъти шампиони на страната, дванадесет пъти носители на Купата на България и др.

      „Марш на Физкултурно дружество „Славия“

Първият им химн „Марш на физкултурното дружество „Славия“ по музика на Тодор Георгиев прозвучава за първи път през 1919 г. в изпълнение на хор „Славия“ под диригентството на Кирил Дерменджиев. Текстът е на Валентин Христов.

Ний славни сме спортисти, най-славният отбор, ний мощне сме слависти, борба е наш закон.
Всесилни и корави са нашите дела, борбата ни прослави навредом по света.
И химнът на победа в борбата ни крепи, с желаната победа в нас радостта кипи.
От ден на ден здравеем ний с нашите игри, в борбата се гордеем, победа ни крепи.

      „Само Славия“

По случай 100-годишнината от основаването на „Славия“ много български изпълнители създават песни за любимия отбор. Група „Спринт“ написва и изпълнява песента „Само Славия“ по музика на Пейо Пеев.

Ооо, само „Славия“! Ооо, само „Славия“! Ооо, само „Славия“, о, оле, оле!
Бяло е нашето знаме, чиста е нашата съвест, легенда е в бъдеще време.
Това е нашата „Славия“! Ооо, само „Славия“, о, оле, оле! Честни са взетите купи и за това те са истински. Ние сме силната „Славия“! Ние сме вечната „Славия“!

      „Белите орли“

Йордан Караджов композира песента „Белите орли“, която изпълнява с група „Сигнал“. Известният певец всъщност е потомствен славист и в свои интервюта споделя, че за първи път баща му го завежда на мач на „белите“, когато е на 5-6 годинки. Оттогава за него „Славия“ е „детската душа“ и винаги настръхва, когато стане въпрос за любимия отбор.

„Славия“ е нещо много свято. „Славия“ е моят детски спомен. „Славия“ ще бъде винаги в мен.
Белите орли са тъй високо. Първи те политнаха в простора и така започна първата любов…

Още футболни химни и песни от съседния сектор!