БГНЕС
Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър в зала "България", 2009 г.
      „Родина“ – музика: Николай Братанов
      „Един завет“ – текст: Иван Йончев, музика: Георги Шагунов
      „Хоп-троп“ – музика: Атанас Бояджиев

През 2009 г. БНР издаде компактдиска „За честта и славата на родината“ с материали от Златния фонд, който съдържа едни от най-хубавите военни маршове в изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър. Той е уникална формация и емблема на Българската армия и на музикалната ни култура. Този диск е чудесна илюстрация на високия професионализъм на състава, ползващ се с авторитета на най-добрия български духов оркестър, който е част от елита на Българската армия.

Създаването на Гвардейския представителен духов оркестър е свързано с първия военен духов оркестър в България, съставен от 20 чешки музиканти, които са наети от първото българско правителство веднага след освобождението от османско владичество. Те пристигат през 1879 г. в Търново и на 26 април правят първия дефилир в града. През 1892 г. с указ, считано от 1 януари 1893 г., този оркестър – на Шести пехотен търновски полк, преминава към Лейбгвардейския ескадрон в София. При смяната на властта през 1944 г. съставът на оркестъра е съкратен, а музикантите са преместени в гр. Брезник. През 1951 г. той е преименуван в Централен духов оркестър на Българската народна армия, а с министерско постановление от 14 май 2001 г. влиза в състава на Националната гвардейска част като Гвардейски представителен духов оркестър.

Съставът има безспорни заслуги за естетическото и музикално възпитание на българските воини. Участва в тържествени церемонии при посрещане на държавни глави и правителствени делегации, връчване на акредитивни писма на посланици и пълномощни министри, полагане на венци от български и чуждестранни правителствени делегации. Наред с церемониалните си функции Гвардейският представителен духов оркестър развива и активна концертна дейност в страната и чужбина. Има незабравими участия на големите международни фестивали „Мюзик парад“ и „Berlin Tattoo“ в Германия, на Фестивала на най-добрите военни духови оркестри от цял свят в Санкт Петербург, Русия. Гвардейските музиканти осъществяват концертни турнета в Италия, Унгария, Франция, Израел, Румъния, Турция. През 2010 г. те са специални гости на българската еврейска общност в Израел.

В дългогодишната си история Оркестърът е ръководен от именити диригенти и композитори: чехите Йозеф Хохола (първият капелмайстор в България) и Алоис Мацак (автор на „Българско хоро“, най-стария запис, съхраняван в Златния фонд на БНР), маестро Георги Атанасов (първият български композитор, назначен за капелмайстор на Гвардейския оркестър; основател на българското оперно изкуство), кап. Тодор Хаджиев, майор Константин Михайлов, майор Димитър Божинов, подполк. Никола Цонев, майор Нончо Нонов, подполк. Иван Георгиев, подполк. Борис Владимиров, полк. Жеко Димов, подполк. Николай Братанов, подполк. Никола Казасов, полк. Цветан Цветков, подполк. Емил Врачански, полк. Диян Диханов. Днес началник на Гвардейския представителен духов оркестър е майор Ради Радев – главен диригент на Българската армия. Той е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и е написал около 400 произведения за фонда на БНР.

В репертоара на Гвардейския представителен духов оркестър са произведения от различни жанрове – военни маршове, класика, рок, джаз. Той е първият духов оркестър, реализирал цифрови записи на компакдиск. През последните години има общи проекти с Детския радиохор на БНР и певците Еделина Кънева, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Васил Петров, Деси Добрева, Орлин Павлов. Оркестърът е удостояван многократно с държавни отличия и награди на международни музикални конкурси. Носител е на наградата „Кристална лира“ за 2016 г. на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на Класик ФМ радио в категорията „Духови оркестри“.

В публикацията е използвана информация, предоставена от майор Ради Радев.