Радио Видин
      Атмосфера от церемонията по откриването на седмата регионална програма
в семейството на БНР

На 22 януари 2009 г. генералният директор на БНР Валерий Тодоров открива технологичния и студиен комплекс на Радио Видин в присъствието на областния управител Кръстьо Спасов, кмета на града Румен Видов, представители на ръководството на БНР, журналисти и граждани. Новата регионална станция оглавява Огнян Първулов, работил до този момент като главен инженер на Радио Шумен. Комплексът е изграден за рекордно кратък срок – само за 3 месеца и половина и след Радио София това е втората регионална радиостанция на БНР, която се открива за по-малко от година и половина. „Комплексът е оборудван с най-съвременните технологии в радиопроизводството и е направен с много вкус и оригинални технически решения. Без съмнение това е нашата най-модерна регионална радиостанция и можем да кажем, най-модерната радиостанция в България“, изтъква на откриването й Валерий Тодоров. За изключително кратък период е сформиран и обучен за работа със съвременните технологии и младият екип от 14 души на новото регионално радио.

В навечерието на националния празник на България, на 1 март 2009-а тогава най-младата регионална радиостанция на БНР започва да излъчва програмата си, което събитие е съпроводено от общоградски тържества. Началото е ознаменувано и с вграждане на капсула в сградата на Радио Видин с послание към потомците, подписано от генералния директор и председател на Управителния съвет на БНР Валерий Тодоров и членовете на УС Любомир Пеевски, Пламен Костов, Соня Касаветова и Станислав Буковалов. Текстът на посланието гласи: Скъпи приятели, днес, 1 март 2009 година, когато благославяме за живот радиостанция Видин – седмата регионална радиостанция на Българското национално радио и първата, която напълно отговаря на предизвикателствата на цифровото радио, би ни се искало с мъдростта на Петър Дънов да изречем: „Поставете Доброто за основа на дома си, Правдата за мерило, Любовта за украшение, Мъдростта за ограда и Истината за светило“. Но тъй като никой от нас не се чувства морално овластен нито да раздава индулгенции, нито да прави завещания, просто ще ви пожелаем: „Бъдете себе си!“ Или както казваше Левски „Времето е в нас и ние сме във времето“.

И така, Радио Видин, чийто териториален обхват са областите Видин, Враца и Монтана, започва с 6-часова програма, на 1 октомври 2009 г. преминава към 12-часов режим на излъчване, а през следващата година прави още по-важна крачка – 18-часова програма, каквато е и до днес. Вече 9 години с разнообразните си информационно-музикални предавания Радио Видин е гласът на Северозападна България. За екипа на медията, верен на своето мото „Близо до хората“, тя е широко отворен прозорец, разкриващ богата и пъстра гледка към живота на жителите на региона, техните съдби и събитията от Северозапада, защото всеки човек има право да чуе в ефира на Радиото частица от своите проблеми, емоции, мечти и всекидневни радости и тревоги, да научи повече за паметта и историята, за обичаите и традициите на своя край, за националните и европейските норми и ценности, за всичко, което иска, прави, търси. Нестандартното, креативното и забавното – това са областите, в които екипът на Радио Видин работи, за да напипва пулса на живота в региона, да поднася обективна, навременна и интересна информация на слушателите си, да ги забавлява и да им дава това, от което имат нужда.

Честит празник, колеги!