Радио Видин

Кратката версия е, че Радио Видин е Радиото, което ще ви чуе и отговори, ще ви накара да се усмихнете, ще пусне любимата ви песен, ще бъде с вас 24 часа, независимо къде се намирате.

А иначе Радио Видин е седмата регионална радиостанция на Българското национално радио. Медията стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Седем месеца по-късно програмата се увеличава на 12-часова. На петата година от старта Радиото излъчва 18 часа собствена програма, а днес вече предлага 24-часова програма, поддържа интернет страница и профили в социалните медии Facebook, Instagram и YouTube. За времето, в което съществува Радио Видин спечели много награди, включително и наградата „Сирак Скитник“ за радиожурналистика. Но най-голямата награда е, че Радио Видин успя да спечели доверието на аудиторията, което се дължи на факта, че от момента на създаването си остава вярно на максимата да е „близо до хората“. То е в услуга на своите слушатели и потребители със стремежа си да информира, образова, възпитава и забавлява.

Чуйте атмосфера от официалната церемония по откриването на Радио Видин на 1 март 2009 година:

Динамиката в програмата се базира върху два делнични информационно – музикални блока (сутрешен и следобеден), авторска публицистична линия, в която се търси регионалния акцент от актуалното в здравеопазването, земеделието, емиграцията, екологията и обществото. Сегментирана е и вечерна линия с контактни предавания.

Значима част от програмата на Радио Видин са емисиите новини, които са оперативни, актуални и подплатени със звукова картина. В нощната част от програмата ни са разположени повторения на предаванията от авторската ни линия, дневната музикална линия и концерт с народна музика. Програмата на Радио Видин в събота и неделя е различна от делничната, съответстваща на по-лежерния, почивен характер на финала на седмицата. Тук са разположени детски, магазинни и спортно предаване, както и предаване с религиозен характер.

Екипът е малък, но е съставен от отговорни, компетентни, позитивни хора, които носят радиото в сърцето си.

Програмната дейност на Радио Видин следва активната си политика по отношение на създаването на качествен медиен продукт.

Музиката в Програмата на Радио Видин има съществено значение за формирането на облика на медията. Тя създава хармонична свързаност между интонационната среда и разработваните теми. Успяваме да застъпим всички основни музикални жанрове. В музикалната идентификация на Радио Видин съчетаваме новите песни, които ежеседмично излизат на музикалния пазар, с песните, които днес наричаме музикална класика. Българската музика в музикалната ни линия надхвърля 60%.

Сайтът на Радио Видин дава възможност излъченото в ефира да е на разположение на потребителите в удобно за тях време. Страницата на Радио Видин във Фейсбук също препраща към сайта и ефира и предоставя възможност за постоянната обратна връзка.

Амбицията ни е да усъвършенстваме практиката да „извеждаме“ радиото от студиото с едновременно ефирно и онлайн видео излъчване в реално време на предавания и значими събития.

Радио Видин разполага с най-съвременните технологии за радиопроизводство – цифров студиен комплекс, цифрови репортерски рекордери, цифрови 3G мобилни устройства за директни репортажи, последните разработки на специализирания софтуер „Dalet+”, широколентова цифрова връзка за предаване и приемане на звук и данни в реално време с централата в София и УКВ предавателите.

Слушайте РАДИО ВИДИН на честоти: Видин – 97.1 MHz; Враца – 94.40 MHz; Монтана – 103.9 MHz; Белоградчик – 106.8 MHz и в интернет на адрес http://bnr.bg/vidin .