Радио Варна

Радио Варна, регионална програма на БНР, вече 84 години пише своята богата история. На 21 май 1936 г. Радио София, ръководено от видния интелектуалец и обществен деец и началник на радиоразпръскването в България Сирак Скитник, осъществява първите си излъчвания извън столицата едновременно от новите регионални радиостанции във Варна и Стара Загора като първата национална радиомрежа. Всъщност Радио Варна присъства в ефира от две години по-рано, когато е сложено началото на неговата история. В архивите е документирано тържественото му освещаване и откриване на 9 декември 1934 г., когато в присъствието на високопоставени държавни чиновници и на цялата културна общественост от зала „Съединение“ се излъчва концерт на живо с впечатляваща многожанрова програма. За първи път е изпълнен и „Химн на Радио Варна“ по текст на говорителя Георги Георгиев и музика на първия програмен ръководител на радиостанцията и един от първите български композитори Александър Кръстев.

Още през първото десетилетие на своето израстване Радио Варна става важна част от културния живот на варненци. То е пионер в редица начинания, свързани с българската радиоистория. В него се говори за първи път в България (1935) за предавания на чужди езици, които започват през 1936 г., а от 1966 до 1990 г. се поддържа уникалната традиция на Програмата за чуждестранните гости по българското Черноморие на 6 езика. В този смисъл по това време Радио Варна е единственото регионално многопрограмно радио в страната. Тук десетилетия наред се издирва и записва фолклорното богатство на Североизточна България, поставя се началото на радиотеатъра у нас – на 26 декември 1938 г. в ефира е излъчена първата българска оригинална радиопиеса „Крилата помощ“, постановка на началника на Радио Варна Никола Колушки, първия български радиодраматург и режисьор на радиопиеса и един от първосъздателите на радиото в България. Събитието става повод за раждането и на първата българска радиотеатрална рецензия от 1939 г., написана от големия интелектуалец Петър Увалиев, тогава начинаещ критик. През 1952 г. от варненското студио се предава първата българска радиосатира – „Чичо Илия и стрина Мария“ с първата звездна „ефирна двойка“ – актьорите Цеца Лазарова и Петър Велчев, които по-късно предават щафетата на „Миладин и Костадин“ – едно от легендарните предавания на някогашната Селска редакция на Радио София.

През 1963 г. е проведена първата лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна, превърнала се в една от традициите на града за отбелязване на националния празник 3 март. Журналисти и инженери от Радиото създават през 1972 г. втората електронна медиа във Варна – телевизията. В дълголетната биография на радиостанцията е записано и първото предаване „Здравей, море!“ за българските моряци по света, излъчено на къси вълни през 1993 г. съвместно с морската брегова радиостанция Варна Радио LZW. В по-новата история на Радио Варна е заслугата за първото в България модерно бизнес предаване „Бизнес интеграл“ (1991 – 2000) с първата рекламна радиоигра „Хомо луденс, хомо бизнес“.

Фрагменти от историята му са запазени в Златния фонд на БНР чрез спомените на диригента и композитор Данаил Василев, началник на регионалното радио през 1941–1944 г., и Нюма Белогорски, завеждащ агитацията и пропагандата на Околийския комитет на РМС във Варна, по-късно известен журналист, кинодраматург, режисьор, работил в Радио Варна през 1945/46 г., който разказва за предаванията му и прекия контакт със слушателите, за посрещането на Георги Димитров в града, отразено от Радиото, и идеята му за създаването на Варненската държавна опера.

      Данаил Василев говори за евакуирането на част от екипа на Радио Варна в с. Игнатиево през 1944 г. в предаване от 1990 г.
      „Радиото стана своеобразен център за изразяване на общественото мнение и фокус за проявите в културния живот във Варненска област“, казва Нюма Белогорски в интервю от 1986 г.

Днес Радио Варна е модерна медиа с традиционно водещи позиции в Североизточна България и по българското Черноморие, която излъчва 24-часова (от 1994 г.) информационно-музикална програма с широк спектър от тематика и жанрове. От 2002 г. предаванията му могат да се слушат и в реално време в интернет.

Регионалното радио е организатор и партньор на много общественозначими инициативи – национални и международни конкурси, фестивали, дарителски акции, прояви, свързани с младите хора и спорта и др., които утвърждават авторитета му както на регионална радиостанция на БНР с дългогодишни традиции, така и на културна институция. Медиата печели аудитория и чрез големия си продуцентски комплекс, оборудван с най-нови технологии. Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна, от което се осъществяват преки предавания с публика, както и двата му арт салона са културен център на морската ни столица.

Виолета Тончева изследва историята на Радио Варна в „Книга за Радио Варна“ – първа част и „Книга за Радио Варна“ – втора част.