Радио Варна

Радио Варна е регионалната радиостанция на Българското Национално радио за Черноморието и Добруджа. 24-часовата му програма може да се слуша по цялото крайбрежие – от Резово до Дуранкулак.

Днес екипът на Радио Варна произвежда мултимедийна програма – онлайн може да гледате някои от предаванията му, да слушате програмата му онлайн или отложено – на bnr.bg/varna; live излъчванията в социалните мрежи информират за събитията в мига, в който се случват. Въпреки че е създадено преди повече от 85 години, Радио Варна днес е модерно политематично музикално-информационно интернет и ефирно радио. То е ориентирано и към младата и активна аудитория, и към слушателите на възраст.

В историческите документи е отбелязано, че тържественото откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 година. Тогава, в присъствието на високопоставени лица от страната и региона, огромна част от варненската културна общественост, от някогашната зала „Съединение“ (днес сцена „Филиал“ на Драматичния театър) се излъчва концерт на живо с впечатляваща многожанрова програма. За първи път е изпълнен и „Химн на Радио Варна“ по текст на говорителя Георги Георгиев и музика на първия директор на радиостанцията композиторът Александър Кръстев.

От създаването си Радио Варна става важна част от обществения и културен живот на региона, не само на големия град. Екипът му, макар и малоброен е „първопроходец“ в десетки начинания, свързани с българското радиопроизводство. Още през 1936 година започват да се излъчват предавания на чужди езици, прераснали по-късно в отделна програма със своя редакция. Две години по-късно – през 1938 година, в ефира е излъчена първата българска оригинална радиопиеса – „Крилата помощ“, постановка на началника на Радио Варна Никола Колушки. Събитието става повод за раждането и на първата българска радиотеатрална рецензия, написана от начинаещия тогава критик Петър Увалиев. През 1952 година от варненското студио се излъчва и първата българска радиосатира – „Чичо Илия и стрина Мария“, намерила своето продължение и в столичния ефир. В дълголетната биография на радиостанцията е записано и първото предаване за българските моряци по света – „Здравей, море!“, излъчвано на къси вълни съвместно с морската брегова радиостанция Варна Радио LZW.

Десетилетия музикалните редактори на Радио Варна издирват и записват фолклорните образци на Добруджа и Източна България. В годините назад, Радиото има и свой оркестър, записал стотици часове автентичен и обработен  фолклор. Откриването на музикални таланти продължава и днес. Студиата на Радио Варна за много от съвременните ни музиканти – певци и инструменталисти, се оказват първата им сцена, а музикалните редактори – откривателите им и първите им доброволни продуценти.

Отвъд пряката радиодейност, екипът на Радио Варна винаги е имал и свои обществени ангажименти. От 1963 година насам, на всеки 3 Март организира най-голямата масова спортна проява за аматьори в региона – Лекоатлетическата щафетна обиколка на Радио Варна, посветена на Освобождението на България. Обиколката, както я наричат варненци, от няколко години е възстановена в първоначалния си вариант – със състезания по лека атлетика, колоездене и плуване. Днес екипът на Радиото е организатор и на десетки културни прояви и срещи, насочени към най-широката публика при вход „свободен“. Това със сигурност дава основание медията да надхвърля, очакваното от нея и да се определя като нова културна сценa в региона. Дигиталните възможности на Радио Варна вече правят истински видимо и радиото, и животът по Черноморието, и хората с техните истории.

Радио Варна излъчва на пет УКВ дължини – 103,4 МНz за района на Варна, на 88,5 – Бургас; 88,7 МНz – Добрич; 98,2 – Калиакра и 105,3 – Провадия.

Следете животът в Източна България на https://bnr.bg/varna и в профилите на Радио Варна във Facebook, You Tube, Instagram и Twitter.