Радио Пловдив

Радио Пловдив, част от семейството на Българското национално радио, има своята богата и дългогодишна история. Тържественото му откриване е на 31 май 1955 година. На този ден в 15:30 ч. прозвучава марш, след него поздравления на местни партийни дейци и художествена програма от артисти на Пловдивския народен театър. В първите години радиостанцията препредава Радио София, но има и собствени предавания. Първоначално те са половинчасови, три пъти в седмицата – вторник, четвъртък и събота, излъчвани след 16:00 часа. През 1957 година програмите на регионалната радиостанция вече се излъчват ежедневно от 16 до 17 часа. Появата на новата радиостанция, наречена в стила на времето „Сребрю Бабаков“ (деец на революционното работническо движение в Пловдивския край), може да се счита за „технологичен скок“ в областта на медийната политика на тогавашната власт. Макар и предизвикващи снизходителни усмивки от днешна гледна точка, първите емисии на новопоявилата се медия са си направо събитие. Те имат чисто практически цели и са осъществявали координация между отделните звена в големите селскостопански кампании като сеитбата, прибирането на реколтата, жътвата, оранта и т.н. Разбира се, нито за момент не е била оставена на заден план и идеологическата мисия на новото радио, което през март 1962 година с постановление на Министерския съвет е преименувано на Радио Пловдив.

Днес Радио Пловдив със своята 24 часова информационно-музикална програма е медия, която успява да съхрани доверието на своите слушатели и е най-слушаното регионално радио в Южна България. Петте УКВ-предавателя обезпечават голяма зона на покритие, а интерсен факт от историята е, че програмата на регионалното радио първа в България, още през март 1998 година, прозвуча онлайн в Интернет.

В записи от 2015 година по повод 60-годишния юбилей на медията, директорът Чавдар Каришев и главният редактор Марин Данев споделят мисли за празника и делника на Радио Пловдив.

      Чавдар Каришев: При нас се работи модерно, технологично и това не е маловажно… Днес е съвсем нормално всички медии да са в интернет, но нека не забравяме, че ние бяхме първите.
      Марин Данев: Радио се прави с екип и вдъхновение, а наградите са част от професионалния път на колегите.

Като обществена медия, Радио Пловдив е и един от символите на града под тепетата. През последните години в неговата сграда беше открит Културен център, който се утвърди като пространство, в което живеят фактите от настоящето на Културен Пловдив. В обновения студиен комплекс се възобнови традицията на камерните концерти, състоят се литературни премиери, експонират се изложби. И както колегите от Радио Пловдив казват: „Продължаваме една традиция, в която нищо не е като вчера…“