Можем да кажем, че Никола Анастасов е от златното поколение артисти на Сатиричния театър, което остава в съзнанието на зрителите с яркия си завладяващ комедиен талант.

Лазар в „Януари“, Лило в „Суматоха“, Куче влачи от „Кошници“ на Радичков, Любомир в „Големанов“ на Ст.Л.Костов, Съпруга в „Обличане на Венера“ от Добри Жотев, Бъфало Бил в „Индианци“ на Артър Копид, Мамаев в „И най-мъдрият си е малко прост“ на Островски, близнаците в „Щръклица“ на Панчо Панчев, Цеков в „Римска баня“ на Стратиев… Това са само част от пъстрата палитра на театралните лица на Никола Анастасов.

Наричат го „усмивката на Сатиричния театър“, прякор, който му измисля Георги Калоянчев. С глас и лице, което никога не можеш да сбъркаш, ролите, които Никола Анастасов изгражда винаги са запомнящи се и неповторими. Макар и случайността да предопределя професионалния му път, той е един от най-ярките ни и обичани актьори.

      За Никола Анастасов - с усмихнатите очи и неговото ярко присъствие на театралната и филмова сцена разказва Богдана Костуркова. Запис от 2012 г.

Още от „Хайде на театър“