swr.de

„За мен свиренето, което за много деца е мъчение, беше нещо естествено. Може би  защото ми се отдаваше лесно. В началото беше съвсем като игра, после се превърна в отговорност. Концентрирах се върху цигулката, това беше животът ми“ –  съвсем „естествено“ и непретенциозно звучат думите на порасналото вече дете-чудо Мила Георгиева.

Мила Георгиева е родена на 21 февруари 1976 г. в София в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст. Още като малка се радва на световна известност, печелейки първи награди от авторитетни конкурси в България, Италия и Чехия. Гастролира в Испания, Холандия, Сингапур, Филипините, Индия и Китай, присъства в програми на швейцарската, италианската и френската телевизия.
Специализира при Дороти Дилей и Чо-Лианг в Джулиард скул в Ню Йорк и при легендарния цигулар Ифра Нийман в Гилдхол скул в Лондон.
С напредването на кариерата си Георгиева свири с „Гевандхаус оркестър“ под диригентството на Курт Мазур, с Бамбергския симфоничен оркестър под диригентството на Жорж Претр, оркестъра „Тонхале“ с Ричард Хикокс. Представя се на фестивала „Равиния“ в Чикаго с Кристоф Ешенбах и на Великденския фестивал в Залцбург.
Солист е на „Гевандхаус оркестър“ под диригентството на Херберт Бломщед и на „Моцартеум оркестър“ – Залцбург, по време на турнето му в САЩ. Осъществява множество гастроли в Германия, Франция, Южна Америка и Япония, където записва четири компактдиска за RCAViktor.

От сезон 2002 – 2003 Мила Георгиева е концертмайстор на симфоничния оркестър на радио Щутгарт и така става най-младата жена в света на такъв пост. Тук получава цигулка „Страдивариус“ от 1703 г.

      Мила Георгиева разказва за приема и работата си като концертмайстор – запис 2013 г.

В кариерата си има случаи, в които цигулката не ѝ се подчинява съвсем: „В Япония веднъж свирих Кройцеровата соната на Бетовен – доста яростна творба. Не знам какво стана – сърдита ли беше или заради климата – но на всеки концерт ми се късаха струни. Излизах навън, сменях ги и започвах отначало“.
Извикана на бис Мила Георгиева много често свири български произведения. На международните сцени най-често „Токата“ на Петър Христосков.

      Оперната певица Емилия Георгиева говори с обич и възхищение за възторга, който нашата млада цигуларка предизвиква в Италия – запис 1989 г.