Песента „Закъснели срещи“, изпълнена в дует с Михаил Белчев, е отличена с първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1969 г.
      Мария Нейкова – интервю от 1973 г. и авторско изпълнение на емблематичната й песен „Двама“

„Моята мечта беше да стана певица“, казва Мария Нейкова, която ни напусна на 1 август 2002 г.

Родена е в Пловдив на 21 декември 1945 г.

„Моят дебют в зала „България“ беше в края на 1968 г. Имах голям успех и бях приета към оркестър „София“ като солистка“, разказва Нейкова за началото на кариерата си. Още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

През 1972 г. композираната от нея песен „Добър вечер, лека нощ“ печели първа награда на Младежкия конкурс, а на „Златния Орфей“ взема специалната награда на Съюза на композиторите. Мотивът на наградата е „За създаване на нов национален стил в българската естрада“. През същата година Мария Нейкова печели наградата за най-добър изпълнител в конкурса „Мелодия на годината“. 1973 г. й носи нови успехи – песента й „Имам земя“ печели втора награда на „Златният Орфей“, но това е и най-високото отличие, тъй като първа награда не е присъдена. Същата година тя композира и изпълнява песента към филма „Козият рог“. Песента веднага се превръща в тотален хит, който продължава да се излъчва и харесва и до днес.