Портрет на Методи Недялков, 1985 г., автор: Андрей Даниел, частна колекция
Портрет на Методи Недялков, 1985 г., автор: Андрей Даниел, частна колекция
      Соната № 2 за виолончело (Хендел)

Андрей Даниел е роден на 28 март 1952 г. в Русе. През 1977 г. завършва Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) в София, специалност „Живопис“ при проф. Добри Добрев. Професор по живопис в Националната художествена академия. Член-кореспондент на БАН. Член на СБХ. Реализира повече от 25 самостоятелни изложби в страната и по света. Работи основно в областта на живописта, но също и на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата.
Има подчертан интерес към музикалната тематика – още през 1985 г. представя на Международната младежка изложба в София голямоформатен триптих, посветен на Бетовен, Стравински и Гершуин. През 1985 – 1986 г. осъществява изложбата си „101 цигулки“ в зала „България“. Автор е и на изложбите „Правячи на музика“ I и II, „Така правят всички“ (изложба, посветена на Моцарт, съвместно с Греди Асса и Вихрони Попнеделев), на картината „Музиката на XX век“, портрети на Кирил Дончев, Методи Недялков, Димо Димов, Георги Кънев, Валентин Геров, Гина Табакова, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен.

Методи Недялков – виолончелист
Музикантът-художник е роден през 1941 г. в София. Музиката е отнела по-голямата част от творческата изява на Методи Недялков. И макар изборът между нотите и рисунките да е бил направен отдавна, художникът не спира да общува с боите. Повече от 40 години Методи Недялков е виолончелист в Софийската филхармония. След като завършва виолончело в Музикалната академия в­ София при Здравко Йорданов през 1964 г., специализира камерна музика при Татрай в Унгария и при Калве във Франция (1973 – 1974). Учредител и член на държавния струнен квартет „Сливен“, 1973 – 1976; помощник-концертмайстор в Софийската филхармония от 1976 г. Интензивна концертна дейност в България и чужбина, 1973 –1975 г.; участие в международни музикални фестивали. Хоноруван преподавател по оркестрови партии в Музикалната академия от 1987 г. Депутат в Седмото Велико народно събрание, 1990 – 1991 г.; председател на парламентарната група на БЗНС. Награди: от конкурса „Карло Якино“ в Рим за струнни квартети, 1974 г.