Портрет на Гена Димитрова, автор: Мария Столарова, 1988 г., частна колекция
Портрет на Гена Димитрова, автор: Мария Столарова, 1988 г., частна колекция
      Ария на Джоконда от „Джоконда“ (Амилкаре Понкиели)

Лицата на музиката в образ и звук

Мария Столарова (1925 – 2016) постъпва през септември 1944 г. в Художествената академия в София, където завършва специалност „Живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов. Три години работи като редактор-художник. Участва в почти всички общи художествени изложби на СБХ и има повече от 30 самостоятелни изложби в България и чужбина – Будапеща, Берлин, Лондон и др. Рисува в жанровете портрет, индустриален пейзаж, натюрморт, известна е с картините си на цветя. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на почти всички градски галерии в страната и частни колекции.
Никога не рисувам аксесоар… Оставям само човека и ако успея да изобразя неговия характер, може да бъде отгатната даже професията му… Рисувам човека такъв, какъвто е бил във възрастта, когато се е създавал, когато е вървял към онова, с което сме го запомнили… В този момент се чувства интелектът, енергията, всичко в личността е в подем, изостря се… Навлизаш в неговия миг и започваш да го разбираш… Гена Димитрова – знаете ли колко трудно бе да уловя чертите й, навсякъде е различна, това е характерно за артистите…

Гена Димитрова (1941 – 2005) – сопран, ученичка на проф. Христо Бръмбаров. През целия си творчески път певицата изправя на крака публиката в най-големите оперни театри по света – в Милано, Ню Йорк, Париж… Тя е сред имената, останали завинаги като емблема за интерпретация на изключително трудни роли, каквито са Турандот, Аида, Джоконда, Абигаиле от „Набуко“, лейди Макбет от „Макбет“.