Според гугълския преводач Chef’s Day се превежда на български като Ден на главния готвач. Може би трябва да добавя, че благодарение на световно неизвестната Патриша Хароски, дъщеря и секретарка на ръководителя (boss) на застрахователна фирма, днешният ден се чества като Ден на шефа. И това е наложено през далечната 1958 г. През 1962 г. този американски празник е одобрен официално от познатия на Илинойс и околностите му губернатор Ото Карнер.

И толкова!

Друг е въпросът, че днешният ден е обявен за Световен ден на храните през 1979 г. на конференцията на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), защото е установено, че гладът и недохранването подкопават генетичния код на Земята. В 45% от случаите детската смъртност в света се свързва с недохранване. Децата в страните от третия свят се раждат и растат болезнено слаби, изоставащи в умственото си развитие. Те не могат да се съсредоточат върху уроците в училище. Според ФАО 821 милиона души по света все още страдат от глад въпреки факта, че се произвежда достатъчно храна, за да се нахранят всички. В същото време 1,9 милиарда души са с наднормено тегло, от които 672 милиона страдат от надебеляване и навсякъде степента на затлъстяване сред възрастните се увеличава с ускорен темп.

Между другото, като става дума за затлъстяване, не мога да не спомена, че днес е и Ден на омразата срещу Макдоналдс. Това събитие не е нелепо хрумване на шепа антиглобалисти, както мнозина биха предположили.

Всичко е много по-сериозно.

Историята на Международния ден на омразата срещу Макдоналдс започва през 1980 г., когато неправителствената екологична организация „Грийнпийс“ стартира кампания под мотото „Какво не е наред с Макдоналдс?“.

В момента Макдоналдс притежава най-голямата верига за бързо хранене в света. Империята се състои от 29 хиляди ресторанта в 120 страни по света, в които работят 2 милиона работници, и 43 милиона души посещават ресторантите ѝ всеки ден. Стратегията на Макдоналдс е да извлича максимална печалба с минимален риск.

Хората, които празнуват този необичаен празник, твърдят, че веригата за бързо хранене в световен мащаб експлоатира своите служители, унищожава околната среда и измъчва животни. Активистите от „Грийнпийс“ не харесват и факта, че Макдоналдс разпространява потребителска култура и корпоративен контрол над населението по целия свят.

Днес е и Световен ден на хляба.

Преди години една фотографка от Щатите беше снимала всеки ден в продължение на година сандвич „Биг бургер“ и бе установила, че хлябът и месото въобще не променят външността си, само картофките се свивали съвсем малко. Това беше публикувано в СМИ, после Макдоналдс я съдиха за лоша реклама и…не си спомням как завърши случаят.

В следващите няколко реда няма да стане дума за този вреден макдоналдски хляб.

Световният ден на хляба е създаден през 2006 г. по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите. Изборът на дата се дължи на факта, че Организацията по прехрана и земеделие на ООН, която се занимава с решаването на проблеми в развитието на селското стопанство и производството му, е създадена на 16 октомври 1945 г.

Според научните изследвания първите хлебни продукти се създават преди около 8 хиляди години. Изглеждали са като курабии, приготвени от зърнени продукти и вода, и изпечени на горещи камъни. Знае се, че първата мая за хляб е произведена в Египет. Хлябът е бил храна, свързана със Слънцето, и в писмеността е представлявал кръгъл йероглиф с точка по средата.

В миналото белият хляб се е използвал предимно от „шефовете“ (висшата класа), а черният и сивият, поради цвета си, се е считал за храна на „подчинените“ (бедните). Едва през 20-и век, след като хората научават за ползите и хранителната стойност на ръжения и пълнозърнестия хляб, започват да му придават все по-голямо значение. Особено при диетите.