За обществените медии в Европа и света, специализираните програми, посветени на културата и образованието, са традиция. В медийното пространство на България програма „Христо Ботев“ е национална 24-часова програма с културно-образователен, публицистичен и музикален профил.

Формалната дата на създаването ѝ е 4 януари 1971 г., когато влиза в сила моделът на многопрограмното радио. 24 часа национален ефир програмата има от 1 април 1993 г., а качването ѝ на сателит през 2002 г. я прави достъпна далеч зад границите на България. През годините  програмата се е променяла, но винаги е държала на своето различно присъствие в ефира. Няма друга радиопрограма, която да поставя своите тематични акценти в сферата на културата и музиката. Нещо повече – „Христо Ботев“ е програма, която има шанса да отговаря на потребностите както на специализираната, така и на широката публика. Тя може не само да „заведе“ слушателите в концертна зала, картинна галерия, на театър или на кино. Тя може да ги накара да се почувстват специални гости и да ги направи носители и пазители на културни традиции и образци.

От 2002 г. 1 ноември е празник на програма „Христо Ботев“. На този ден традиционно се връчват годишните ѝ награди „Златният будилник“. Те се присъждат за будителски дух и подкрепа за програмата. Носители на приза са както журналисти от програмата, така и хора и институции, свързали с нея професионалната си съдба.

Програма „Христо Ботев“ като част от Българското национално радио е динамична медия. И за да бъде добра, тя трябва да се променя. Добрите традиции, които се пазят, са етичните правила на общуване, коректност към аудиторията и намиране на верните, истински теми, с които да събудиш и запазиш доверието на слушателите. Да показва и утвърждава добър вкус и компетентност. Законите на радиото важат с пълна сила и тук. Програмата трябва да е точна, авторитетна и атрактивна. А такава я правят хората, които я обичат.