На 25 август 1944 г. хитлеристкият гарнизон във френската столица капитулира. Париж е освободен.

Още с поражението на Франция през 1940 г. възниква Съпротивата. Париж става център на антифашистката борба, оглавявана от комунистите. Движението се засилва след обединението на различните групи в организацията „Свободна Франция“ под ръководството на генерал Шарл де Гол. На 6 юни съюзниците дебаркират в Нормандия. С напредването им във вътрешността на страната местните партизани завладяват изоставяните от германците населени места.

На 19 август 1944 г. Съпротивата вдига въстание в Париж. След неколкодневни сражения френски части под командването на ген. Жак Льоклерк настъпват в града. Същия ден пристига и генерал Шарл де Гол. Командващият германските войски в Париж генерал Холтиц подписва капитулацията на своите части, с което се слага край на хитлеристката окупация.

От Златния фонд на Българското национално радио Ви предлагаме няколко съхранени звукови документа, свързани с тези събития:

Част от емоционалната реч на ген. Шарл де Гол, произнесена на 25 август 1944 г.: „Париж! Обиден Париж! Пречупен и измъчен Париж, но сега свободен! Освободен самостоятелно от собствения си народ с помощта на френската армия и целия френски народ!“

      Генерал Шарл де Гол

Кольо Косев, получил чин лейтенант от френската съпротива, говори за създадените специални бойни групи от българи, чехи, поляци, унгарци, чиято мисия била охраната на важни обекти по време на Парижкото въстание.

      „Възложиха ми да организирам патриотична милиция между чуждестранните емигранти“ – запис 1982 г.

Борис Милев-Огин, ръководител на бойна група, разказва за проведената от него, Владимир Щърбанов, Петър Авуски и Станчо Благоев акция за превземането на българската „царска” легация в Париж и установяването на „народно-демократична власт” в нея на 21 август 1944 г.

      „Когато телефоните звъняха, отговаряхме: Тук е българският антифашистки комитет. Какво желаете…“ – запис 1982 г.

Полк. Георги Радулов разказва за участието си във въстанието, завършило с освобождението на Париж. Спомня си пристигането в Париж на англо-американските войски и ген. Шарл де Гол, който заедно с въстаниците отива на гробището Пер Лашез, за да почете паметта на падналите в борбата срещу фашизма и произнася „възторжено слово“.

      „Парижани тържествуваха, радваха се на извоюваната свобода“ – запис 1982 г.

По тази публикация работи Меглена Димитрова