архив БНР
Точен макет на първия спътник днес може да бъде видян и в Националния музей за аеронавтика във Вашингтон

Преди 60 години, на 4 октомври 1957 г. в Космоса е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята. Той е дело на Сергей Корольов, съветски учен и конструктор в областта на ракетостроенето и космонавтиката, и сътрудниците му.

ПС-1 (Простейший спутник-1) представлява идеална сфера, изработена от алуминиева сплав, с два радиопредавателя и 4 разгъващи се антени. Диаметърът му е 58 см, а теглото – 83,5 кг. Изведен е изведена в орбита от ракета носител Р7, предшественик на „Союз“, от секретна писта в степите на Казахстан. От същото място, наречено „Байконур“, на 12 април 1961 г. е изстрелян първият човек, полетял в космоса – Юрий Гагарин.

Спътникът ПС-1 лети 92 дни – до 4 януари 1958 година – като прави 1440 обиколки на Земята, а радиопредавателите му работят 2 седмици след старта. Сигналът е едно обикновено „бип-бип“, което обаче завинаги остава запазена марка за старта на похода на човечеството към Kосмоса. Благодарение на това постижение развитието на фундаменталната наука бележи „квантов скок“: след няколко десетилетия научихме за Вселената повече, отколкото през предходните стотици години.

Освен с първия изкуствен спътник на Земята, името на Сергей Корольов е свързано и други първи места в космическия път на човечеството: първият космонавт, първият съвместен полет на два космически кораба, първата жена-космонавт, първият многоместен космически кораб…

      Първото излизане на човек в Космоса открива широко направление за разработки на космически апарати и космически изследвания - Сергей Корольов, главен конструктор на руската космическа техника, бащата на практическата космонавтика в СССР

През 1967 година по решение на Международната федерация по астронавтика 4 октомври 1957 г. е обявен за “Ден първи на космическата ера”.